8 milioane euro merg bonus spre magistrați, care sunt tot nemulțumiți!
Guvernul se încurcă în hățișul propriilor hotărâri care au creat haos în sistemul de salarizare al bugetarilor. Diferențele salariale în cadrul acelorași categorii de bugetari sunt considerate, pe bună dreptate, discriminări și alimentează nemulțumiri, proteste, revendicări în cascadă la care Executivul răspunde doar cu promisiuni. Starea de tensiune din sistemul judiciar este provocată și de dezordinea din salarizarea magistraților, de diferențele semnificative și nejustificate în remunerarea suplimentară a procurorilor față de judecători. Premierul Cioloș i-a invitat pe ministrul Justiției, ministrul Muncii, procurorul general, președintele ÎCCJ, membri ai CSM și reprezentanți ai asociațiilor profesionale pentru o discuție mai largă asupra resurselor bugetare în Justiție.
După consultări, trei membri ai CSM s-au declarat dezamăgiți de rezultatul discuțiilor.
Mircea Aron, președintele CSM a propus, potrivit Agerpres, o redesenare a hărții sistemului judiciar, prin desființarea instanțelor și parchetelor mici, ca sursă de economie. ,,Am criticat cuantumul bugetului care e de 0,49% și am spus că sunt resurse ca să îl mărească: desființează instanţele mici, o să câștigi foarte mult pentru că infrastructura nu mai trebuie susținută, faci o redistribuire mai echitabilă a dosarelor în sistem.” Aron este nemulțumit și de bonusurile de peste 8 milioane de euro pe an, „care creează inegalități”, sumă ce ar trebui redistribuită în sistem, încât ,,să ia și ăla care nu are chirie, și ăla care ia chirie, ca în UE”.
Despre reechilibrarea salariilor cu 18 la sută, prevăzută de lege, Aron ne lămurește că ,,s-a spus că nu există resurse”.
Președintele CSM conchide că ,,nu se va întâmpla nimic în privința asta, mai ales că cei care s-au angajat în acest dialog nu mai au de stat foarte mult”.
Judecătorul Norel Popescu, membru CSM, avertizează că ,,orice tăiere deschide locul unei alte tăieri”, iar procurorul Gheorghe Muscalu crede că soluția optimă ar fi o lege separată de salarizare în Justiție, pentru că ,,Ministerul Apărării și Ministerul de Interne au cerut o lege separată, deci se poate”.
Raluca Prună spune că nu are competențe în salarizarea sistemului, dar cheamă magistrații la discuții pe această temă