8 septembrie – Innoirea intregii lumi

8 septembrie – Innoirea intregii lumi

0 237

In calendarul popular, la echinoctiu (23 septembrie – atunci cand ziua este egala cu noaptea si se face trecerea de la vara spre iarna) este celebrata ziua mortii si renasterii Zeitei Mama, ocrotitoarea pamantului si a tot ce are viata. In felul acesta erau salvate un timp si un spatiu cu valori sacre. ?Biserica crestina a pastrat aceasta sarbatoare, schimbandu-i insa oarecum semnificatiile. Zeita Mama a fost inlocuita cu Sfanta Maria sau Maica Domnului (numita in popor si Maica Precista). Ziua de 15 august pomeneste moartea Maicii Domnului (in credinta veche fiind similara cu destramarea timpului si a spatiului), pentru ca la 8 septembrie sa fie sarbatorita Nasterea Maicii Domnului (innoirea intregii lumi).


Activitatile din aceasta perioada au ca scop pregatirea pentru anotimpul rece. Pasarile migratoare, in special randunelele, pleaca in stoluri spre regiunile mai calde, iar insectele si reptilele se ascund in pamant. Este timpul propice observatiilor meteorologice si astronomice, in functie de care, odinioara, se stabilea calendarul activitatilor agricole. Incepand de acum se agata palariile in cui si se scot de la naftalina caciulile. Se culeg plante bune de leac, dar si vita-de-vie. Iar pentru ca este timpul innoirilor, se organizeaza targurile, locul unde se fac schimburi de produse, si nuntile (de altfel, sezonul nuntilor incepe in ziua de 16 august si se sfarseste la 14 noiembrie).


?


Traditii si obiceiuri la romani


In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare (15 august) este considerata „a mortilor” fiind pomeniti toti aceia ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt serbati cei vii.


Acum se aduna ultimele plante de leac si se vad primele semne ale toamnei care se apropie. Este si un moment important al calendarului viticol. Se impart struguri si prune pentru sufletul mortilor.


Obiceiul vestimentar care obliga barbatul sa poarte caciula intre Santamarie si Sangiroz era respectat pretutindeni. Intre cele doua „Sfinte Marii” se seamana graul.


Se zice ca dupa Sfanta Maria vremea incepe sa se strice, prevestind capriciile toamnei.

Tot acum se incheie dusul oilor la munte, barbatii isi schimba palaria cu caciula, se interzice scaldatul in apa raurilor si dormitul pe prispa.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.