9 MAI, Ziua Europei, are 3 semnificatii diferite pentru romani
Tot romanul stie ca ziua de 9 mai este Ziua Europei. Explicatia istorica este simpla: in cadrul summitului de la Milano din 9 mai 1985, liderii Uniunii Europene, consolidata cu 35 de ani in urma, au decis ca in data de 9 mai sa fie sarbatorita Ziua Europei. Desi Europa ca atare exista de secole, scopul crearii Uniunii Europene a fost de a institui reguli și institutii unificatoare in directia dezvoltarii economice și sociale, care tin cont, in același timp, de dimensiunile de mediu si regionale, garantii ale unui nivel de viața decent pentru toți cetatenii.
Din anul 2007, Romania sarbatorește pentru prima data Ziua Europei, in calitate de membru, alaturi de celelalte state ale Uniunii Europene.
Totusi, aceasta zi de mai are multiple semnificatii pentru romani si pentru istoria noastra ca natie.
Ziua de 9 mai are o tripla semnificatie pentru romani:
1. In ziua de 9 mai 1877, ministrul de externe Mihail Kogalniceanu a declarat, in plenul Parlamentului, in numele guvernului, ca Romania doreste sa rupa legaturile cu Turcia. Ca urmare, Parlamentul a votat, in aceeasi zi, o motiune prin care a fost proclamataindependenta de stat a Romaniei.
2. Un alt moment important in istorie este ziua de 9 mai 1945, cand Germania nazista a semnat actul capitularii neconditionate. Aceasta zi a fost desemnata Ziua Victorieisi ziua sfarsitului celui de-al doilea razboi mondial in Europa.
3. In sfarsit, ziua de 9 mai 1950 reprezinta ziua in care ministrul de externe al Frantei,Robert Schuman, rosteste celebrul discurs prin care propune planul ce va sta la bazaComunitatii Europene a Carbunelui si Otelului, precursoarea Uniunii Europenede astazi. Consiliul European, intrunit la Milano in anul 1985, a hotarat ca ziua de 9 mai sa devina Ziua Europei.