90 DE ANI DE LA CUCERIREA BUDAPESTEI DE CATRE TRUPELE ROMANE

90 DE ANI DE LA CUCERIREA BUDAPESTEI
DE CATRE TRUPELE ROMANE

0 229

Dupa savarsirea Romaniei Mari la Alba Iulia, prin istoricul Act de vointa nationala de la 1 Decembrie 1918, principalii dusmani ai tanarului stat au devenit guvernele bolsevice maghiare si sovietice, conduse de Bela Kun si V.I. Lenin.
Este o realitate a istoriei mai putin comentata chiar si dupa 9 decenii, ca la incheierea primului razboi mondial, pe ruinele fostului Imperiu Austro-Ungar, fortele nationalismului extremist si sovin din Ungaria cautau cu disperare orice modalitate de a salva o iluzorie Ungaria Mare, pe teritoriul careia nationalitatea maghiara avea o pondere sub 50%!
Compromisul a mers pana acolo incat la Budapesta, la 21.03.1919, au fost acceptate la putere organizatiile nationalist-comuniste ce il aveau in frunte pe omul Moscovei, socotit atunci mai radical decat Lenin. Asa a aparut Republica Sovietelor din Ungaria, al doilea stat declarat comunist dupa Rusia, cu Bela Kun ales presedinte al Partidului Comunist Maghiar,un partid al refugiatilor”revolutionari”, infiintat intr-un hotel din Moscova, in noiembrie 1918! In cele 133 de zile ale Republicii Sovietelor din Ungaria, in haosul si confuzia creata la incheierea primei mari Conflagratii mondiale, Partidul Comunistilor Maghiari a ajuns repede la 40.000 de membri activi, cei mai virulenti „militanti” fiind cuprinsi in gruparea paramilitara „Baietii lui Lenin”! Interesant de amintit este si faptul ca Bela Kun,evreu maghiarizat, s-a nascut si a copilarit in comuna Lelei (jud.Salaj), intr-o familie de atei convinsi, asa cum a fost si el!
Intre obiectivele principale ale Republicii Sovietice a Sfaturilor de la Budapesta a fost recuperarea teritoriilor pierdute in razboi si crearea unei „granite comuniste”, prin Ucraina subcarpatica si Galitia, si o legatura directa cu „noua armata a sovietelor „din Ucraina si Rusia.
In anul 1919, Romania era amenintata si din est si din vest de pericolul bolsevic. Astfel, Rusia Sovietica n-a recunoscut unirea Basarabiei si Bucovinei cu Romania. La aceasta se adauga dorinta Ungariei de reanexare a Transilvaniei, conform unui asa-zis drept „istoric”. Totodata, Ungaria bolsevica a recurs la forta armata pentru reanexarea Transilvaniei la Ungaria, ca si a celorlalte parti ale fostului
Regat maghiar, nerecunoscand dreptul popoarelor la autodeterminare, asa cum fals a proclamat si Lenin, care facuse din Internationala Comunista un promotor al politicii sale curat imperialiste.
Politica sovaielnica a marilor puteri dupa decretarea la Budapesta a starii de mobilizare a tuturor barbatilor intre 16 si 42 de ani, a permis Ungariei bolsevice sa atace Romania si Cehoslovacia. Armata romana era obligata sa se apere pe un front de peste 1000 de km, intins din Banat pana la Cernauti. Astfel, in martie 1919, in urma unui schimb de telegrame intre guvernele Rusiei Sovietice si Ungariei Sovietice, statul major al Armatei rosii ucrainene a planificat operatiuni ofensive pe doua directii. Conform planurilor, prima armata sovietica ucraineana trebuia sa dea lovitura prin Bucovina, pentru legarea directa cu Armata rosie ungara, iar a doua trebuia ca, impreuna cu voluntarii internationalisti, sa porneasca o ofensiva pentru ruperea pozitiilor fortelor Armatei romane in zona Basarabiei si incercuirea lor langa Nistru. Unirea de la Alba Iulia era pusa in pericol.
Cum spuneam ,politica sovaielnica a marilor puteri a incurajat actiunile bolsevicilor maghiari si rusi, ba inca la 16 iunie 1919, conform unui plan bine coordonat de Moscova , la Presov se proclama Republica Sovietica Slovaca, in urma unui atac impotriva trupelor statului Cehoslovac aflate in Slovacia din 28 martie 1919, cu scopul de a realiza contactul cu Armata rosie.
In noaptea de 15 spre 16 aprilie, Divizia 6, Divizia 38 de husari, Divizia de secui si garzile rosii maghiare ataca posturile inaintate ale armatei romane la Ciucea si Tigani. Generalul Gheorghe Mardarescu, care, alaturi de generalul Traian Mosoiu, a condus Armata romana pe acest front, arata ca se impune ca prim obiectiv ofensiva totala pentru a depasi Muntii Apuseni si a atinge chiar cursul Tisei, care reprezenta un aliniament mai favorabil din punct de vedere militar. La 30 aprilie si 1 mai trupele romane au atins raul Tisa pe intreaga lungime a frontului, reusind sa faca jonctiunea cu trupele cehoslovace in zona Csap – Munkacs. Justetea pozitiei guvernului roman e demonstrata de Nota ultimativa trimisa din partea Ucrainei, care cerea Romaniei evacuarea Basarabiei in decurs de doua zile. Un al doilea ultimatum cerea Romaniei sa evacueze Bucovina.
Pe de alta parte V. I. Lenin ii comunica telegrafic lui Bela Kun ca prin Basarabia, Bucovina si Galitia urma sa ajute Republica Sovietica Ungara. Oameni politici romani, ca Nicolae Titulescu, Ionel Bratianu, Tache Ionescu, aratau factorilor de decizie de la Paris pericolul pe care il reprezenta pentru Europa refacerea fortelor militare ale Ungariei Sovietice. Aceste temeri erau indreptatite, intrucat la 20 mai 1919 bolsevicii maghiari ocupau déjà intreaga Cehoslovacie, reanexand-o Ungariei !
Desi guvernul bolsevic ungar, presat de marile puteri, incheie un armistitiu cu Cehoslovacia, Marele Cartier General Roman, condus de viitorul maresal Ion Antonescu, hotaraste mentinerea pozitiilor pe Tisa, ca linie strategica, pe considerentul ca Ungaria nedezarmata nu ofera nici o garantie. De altfel, viitoarele atacuri ale Armatei bolsevice maghiare s-au desfasurat conform planurilor lui Lenin, care prevedeau declansarea la scara europeana a unor mari demonstratii muncitoresti pentru apararea Ungariei bolsevice!
Pe data de 19 spre 20 iulie 1919, bolsevicii maghiari au atacat puternic Armata romana, respingand-o vremelnic pana la Oradea. Trupele romane declanseaza contraofensiva si, dupa sapte zile de lupte crancene, se apropie de Budapesta. De neuitat vor ramane bataliile decisive de la 24 si 25 iulie 1919, ce au pregatit trecerea Tisei in zorii zilei de 29-30 iulie 1919, soldate cu actiunile fulger ale grupului de divizii conduse de generalul Mosoiu, care a reusit sa faca cinci divizii bolsevice prizoniere intre Abony si Szeged.
La 3 august 1919, patru escadroane de rosiori, dintre care unul de avangarda din Craiova, sub comanda generalului erou Rusescu, intra primele in Budapesta si defileaza in fata Parlamentului maghiar. A doua zi, patrunde in Budapesta si grosul trupelor romanesti, avandu-l in frunte pe generalul Gh. Mardarescu, comandantul trupelor din Ardeal, care defileaza cu onoruri militare intr-un automobile deschis pe strazile Budapestei,pana in fata Parlamentului .
In conditiile in care Marile Puteri tindeau sa considere evenimentele militare din centrul Europei un gen de conflict local si se aratau prea putin interesate de modul in care frontierele aveau sa respecte sau nu cerintele impuse de vointa popoarelor devenite libere prin disparitia Imperiilor Austro-Ungar si Rus, Regele Ferdinand , Guvernul Romaniei, in frunte cu Ionel Bratianu si generalii romani au fost constienti de gravitatea extinderii comunismului si astfel au salvat atunci Europa de urmarile instaurarii unor regimuri politice totalitare.
Sa ne aducem aminte, acum, la 90 de ani, cu pios respect si veneratie, de eroii Armatei romane si bravii lor generali, care, in zilele de 3-4 august 1919, au cucerit Budapesta, scapand-o doar de comunism, dar nu si de obsesia Ungariei milenare, o stafie a sovinismului si nationalismului exacerbat care bantuie si azi prin mintile multora.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.