Administrația publică nu mai are o scuză – Parteneriatul public-privat are în...

Administrația publică nu mai are o scuză – Parteneriatul public-privat are în sfârșit o bază legală! Acum Aeroportul International Brașov-Ghimbav poate fi finalizat rapid!

0 430

Cunoaștem scuza unor sefi din administratia brasoveana care acuzau lipsa acestei legi pentru a explica neputinta de a promova investitii absolut necesare pentru dezvoltarea judetului. Atragem atentia că acum pot să demereze rapid indentificarea unor investitori care sa poată finaliza și exploata Proiectul Aeroport International la Brasov, în condițiile în care nu vor pune presiune pe bugetul județului.

Tălpile puse de Regimul Basescu unei legi absolut necesare pentru administratia publica din România au fost depasite. Legislativul a reluat din nou dezbaterile pe acest proiect în 2015 și după alte șicane adsurde legea Parteneriatul public-privat a fost adoptată pe 7 noiembrie 2016 de Camera Deputaților. Avand in vedere faptul că legea  a fost blocată o dată de catre Cotroceni, președintele Klaus Iohannis nu a mai avut altă variantă de blocaj și a promulgat, miercuri, legea privind parteneriatul public-privat.

Blocaje politicianiste absolut de neânțeles
Vă reamintim că Parlamentul a adoptat în 2013 acest proiect de lege, inițiat de Guvernul Ponta, însă președintele de la acea vreme, Traian Băsescu, a cerut reexaminarea.
În 2014, Parlamentul a adoptat din nou actul normativ, însă PNL și PDL l-au contestat atunci la Curtea Constituțională a României, care a decis că unele prevederi sunt neconstituționale.
Interpretările au dus la decizia CCR că dispozițiile articolului 38, alineatul 1, din acest act normativ sunt neconstituționale. Acesta prevedea că „din motive excepționale legate de interesul național sau local, după caz, partenerul public poate, cu notificarea prealabilă a partenerului privat și a societății de proiect:parlament
a) modifică unilateral anumite prevederi ale contractului de parteneriat public-privat, dacă această posibilitate a fost inclusă în documentația de atribuire într-o modalitate clară, precisă și neechivocă, și fără a se altera natura generică a contractului inițial sau în orice altă situație de modificare unilaterală a contractului prevăzută de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 34/2006, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 337/2006, cu modificările și completările ulterioare, care se aplică în mod corespunzător;
b) denunță unilateral contractul de parteneriat public-privat, în condițiile legii”.
După cum se vede prevederile nu aveau al rost decat a proteja interesul national si/sau local absolut firesc intr-o evolutie (contracuală) care poate dura multi ani.
Trecand peste aceasta intârziere, acum administratia publică are la dispozitie instrumentul legal prin care poate trece la dezvoltarea unor proiecte fara sa mai stea cu mâna intinsă la guvern indiferent ca este tehnocrat sau politic.
Cunosc scuza unor sefi din administratia brasoveana care acuzau lipsa acestei legi pentru a explica neputinta de a promova investitii absolut necesare pentru dezvoltarea judetului.
Tot in baza unei astfel de legi se poate introduce in parteneriatul public-privat brasoveni, care ar putea investi in astfel de proiecte care, este demonstrat pot asigura câștiguri financiare mult mai mai mari decat un depozit la orice banca.

Vlad T,

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.