Parfum de secol trecut la expozitia tehnica de la Casa Muresenilor

Parfum de secol trecut la expozitia tehnica de la Casa Muresenilor

0 577

Stramosii smartphone-urilor, ai GPS-ului sau Ipodurilor pot fi vazuti in expozitia deschisa la Muzeul Casa Muresenilor. „Patrimoniul tehnic. Maiestrie. Creativitate. Diversitate” ne poarta departe in timp, pana in secolul al XIX-lea, pentru a ne arata cum au evoluat obiecte fara de care nu ne putem inchipui viata astazi

Stramosii smartphone-urilor, ai GPS-ului sau Ipodurilor pot fi vazuti in expozitia deschisa la Muzeul Casa Muresenilor. „Patrimoniul tehnic. Maiestrie. Creativitate. Diversitate” ne poarta departe in timp, pana in secolul al XIX-lea, pentru a ne arata cum au evoluat obiecte fara de care nu ne putem inchipui viata astazi. Exponatele raman la Brasov pana in primavara anului urmator.
Pe la 1900, muzica vremii se auzea in casele cele mai instarite la fonograf, primul aparat prin care se auzea vocea umana. A fost inventat in 1877, in SUA, de Thomas Alva Edison.
Teodora Camelia Cristofor, muzeograf la Muzeul Stintei si Tehnicii „Stefan Procopiu”,
dupa fonograf a fost pus la punct gramofonul si discul de ebonita, de asemenea un aparat extrem de popular, alaturi de patefon, pana in perioada celui de-al doilea razboi mondial
Cel mai vechi exponat are peste 160 de ani si este o busola, stramoasa GPS-ului de astazi. patefon
Totusi, cel mai insolit obiect este o vioara electromagnetica, fara cutie de rezonanța, inventata de Gabriel Dimitriu si brevetata la Paris in 1930.
O vioara cu care inventatorul sau a si sustinut concerte la vremea respectiva.
Functioneaza pe principiul efectului electromagnetic iar undele sonore sunt transformate in curent electric si amplificate printr-un difuzor. Desi a revolutionat la vremea respectiva aceasta categorie a instrumentelor muzicale, vioara lui Dimitriu a trecut, din pacate, in anonimat.
Expozitia ne poarta prin istoria computerelor, a aparatelor casnice, de inregistrare si redare a sunetului, a ceasurilor de telecomunicatii, prin meteorologie si tehnica fotografica.
Expozitia este insoțita de o componenta interactiva – Proiectul „Expoziții calatoare”, care permite participarea vizitatorilor la procesul științific și tehnic. Expozitia va ramane deschisa publicului pana in martie 2017 si poate fi vizitata de luni pana sambata, intre orele 9.00 – 17.00.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.