Iohannis, consultările, partidele (parlamentare sau nu), legi secundare si ETYCĂ (încă nesocialistă)!
ACTUALIZARE 17:00 Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că viitorul premier trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care va avea majoritate în Parlament.
„Premierul trebuie să fie de la o formațiune sau de la o coaliție care mă convinge că va avea o majoritate în Parlament”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a precizat că va fi convins de o coaliție că are majoritate aritmetic pe un calcul simplu de mandate.
Potrivit lui Iohannis, aritmetic este posibil ca partidele de dreapta să formeze o alianță.
„Aritmetic este posibil. Dacă va fi posibil și politic, vom vedea”, a declarat președintele Iohannis.
Întrebat dacă Dacian Cioloș rămâne o opțiune pentru poziția de premier, șeful statului a răspuns: „Îna
inte de a avea consultări cu toate formațiunile politice nu pot să vă dau un răspuns public la această chestiune”.
„Este clar că, după ce vom avea un Parlament, vom avea o rundă de consultări și atunci chiar voi aștepta să vină toată lumea și să spună dacă vor premier, după care o să fiu în situația să judec propunerile și să mă gândesc la o desemnare”, a precizat Iohannis.
El a spus că niciuna dintre formațiunile care au participat miercuri la consultări nu i-a avansat un nume de premier.
„Niciuna din formațiunile de astăzi nu a revendicat acest lucru și nici nu au venit cu propuneri”, a afirmat șeful statului.
De asemenea, întrebat dacă Traian Băsescu ar putea fi o soluție de premier, președintele Iohannis a răspuns: „Dacă găsește o coaliție care îl sprijină”.
Președintele a subliniat că se așteaptă ca social-democrații să participe la următoarea rundă de consultări, Iohannis precizând că el abordează chestiunea foarte serios.
Șeful statului a mai arătat că Legea fundamentală îi dă posibilitatea să desemneze un alt premier decât cel propus de partidele parlamentare, dar că preferă să rămână în zona negocierilor.
„Constituția îmi dă acest drept, dar eu o să rămân în zona negocierilor și voi desemna o persoană care este discutată și negociată cu o coaliție care va putea să aibă o majoritate în Parlament”, a precizat Iohannis.
Președintele a fost întrebat și dacă este suficient ca două partide, care trec de 50%, să rostească același nume de premier.
„În realitate lucrurile sunt mai simple. Partidele se organizează în coaliții, își numără fiecare mandatele și în practică cei care au mai multe propun ceva și ceilalți nu”, a explicat Klaus Iohannis.AGERPRES
ACTUALIZARE 17:00 Președintele Partidului Mișcarea Populară, Traian Băsescu, a declarat miercuri că l-a informat pe șeful statului, Klaus Iohannis, că PMP va face parte din orice soluție politică anti-PSD. „L-am informat pe domnul președinte că suntem, facem parte și vom face parte din orice soluție politică anti-PSD. Ori la guvernare, ori în Opoziție, noi suntem în opoziție cu PSD. Din motive ideologice în primul rând și a modului cum înțeleg să gestioneze resursele bugetului în mod populist și pregătesc parcă ieșirea României din parametrii necesari accesului în zona euro”, a spus Băsescu, la finalul consultărilor cu șeful statului. El a precizat că nu consideră neapărat întrevederea cu președintele Iohannis o consultare în vederea formării unui guvern, ci „o discuție de tatonare”.
Întrebat dacă va condiționa participarea la o majoritate de dreapta de numirea sa ca premier, Traian Băsescu a răspuns: „Astăzi nu, pentru că nu au fost consultări oficiale. Azi ne-am spus doar intențiile, pentru că am văzut că partide mai mari nu au propuneri și am avut noi”.
Fostul presedinte, nevorbit de cam multa vreme, in fata presei, a abordat mai multe teme, cele mai multe cu o abordare corecta dar in contradictie cu tot ce a facut in cele doua mandate.
ACTUALIZARE 17:00 UDMR nu caută fotolii ministeriale și funcții, ci parteneri în Parlament pentru a pune în practică cele mai importante elemente din programul politic, a declarat miercuri președintele formațiunii, Kelemen Hunor, după consultările cu șeful statului Klaus Iohannis.
„Pentru noi este important să găsim parteneri în Parlamentul României, în noua configurație, parteneri în dorința de a pune în aplicare cele mai importante elemente din programul nostru politic. Nu căutăm fotolii ministeriale, nu căutăm funcții, căutăm parteneri pentru a pune în aplicare dezideratele cele mai importante atunci când vorbim de reforme, reformă constituțională, reformă administrativă, reformă în educație”, a spus Kelemen Hunor, adăugând că interesele comunității maghiare trebuie să se regăsească în aceste deziderate. El a precizat că, în cadrul întâlnirii de la Cotroceni, a făcut o analiză scurtă despre rezultatul obținut de UDMR în alegeri.
Liderul UDMR a subliniat că orice decizie în Parlament și în Guvern trebuie să țină cont de așteptările societății în ceea ce privește creșterea economică. De asemenea, el a spus că, în ceea ce privește infrastructura, Uniunea susține continuarea investițiilor în Autostrada Transilvania. „Am dori parteneri prin care se poate face o descentralizare puternică, descentralizare în ceea ce privește deciziile și o descentralizare fiscală”, a precizat el.
Kelemen Hunor a punctat că UDMR susține protejarea drepturilor minorităților naționale. El a afirmat că trebuie făcute „corecții” în ceea ce privește folosirea limbii materne în administrație și în relația cu administrația locală.
„Trebuie să redăm Parlamentului rolul necesar, altfel societatea nu va avea încredere, oamenii nu vor avea încredere în Parlament și o democrație puternică, un stat de drept adevărat înseamnă și un Parlament puternic și credibil”, a subliniat președintele UDMR.
ACTUALIZARE 13:00 Președintele Uniunii Salvați România (USR), Nicușor Dan, a declarat, miercuri, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că formațiunea pe care o conduce nu va vota un guvern format în jurul PSD și al lui Liviu Dragnea. „Am transmis președintelui poziția noastră față de formarea viitorului guvern. E poziția pe care am avut-o constant în toată această campanie electorală. Noi dorim pentru România o guvernare onestă, transparentă, pentru binele comun, și nu pentru binele personal. Dacă acest tip de guvernare nu este posibil, mergem să facem Opoziție pentru binele românilor. Am transmis foarte ferm că USR nu va vota un guvern format în jurul PSD, nu va vota un guvern format în jurul lui Liviu Dragnea. Nu este admisibil pentru România ca guvernul să fie condus de un prim ministru condamnat penal”, a afirmat Nicușor Dan.
În ceea ce privește susținerea pentru Dacian Cioloș, liderul USR a declarat că i-a spus șefului statului că formațiunea sa continuă să susțină această variantă, „numai că rezultatele din numărul de mandate din Parlament fac din ea una prea puțin posibilă”.
ACTUALIZARE 11:50 Președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a declarat miercuri, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că liberalii nu sunt în măsura de a face o propunere de premier și că, dacă s-ar ajunge într-o astfel de situație, prima opțiune ar fi Dacian Cioloș.
„Nu suntem în măsura de a face o propunere de premier, așteptăm rezultatul consultărilor. Nu avem o propunere de premier”, a spus Turcan, la Palatul Cotroceni, citata de AGERPRES.
Ea a precizat că, în cazul în care PNL ar propune un premier, acesta ar fi „un om integru, implicat pentru care să vorbească faptele”. În opinia sa, prima opțiune într-un asemenea caz ar fi Dacian Cioloș.
Consultările dintre președintele Klaus Iohannis și formațiunile care vor intra în Parlament programate miercuri, la Palatul Cotroceni, par o găselnită a SITSEMULUI care inca nu a ințeles ce vor romanii si mai ales ce mesaj s-a dat prin votul de duminica, un vot antisistem. Ca la …americani!
Din cate s-a vazut pe canalele tv, invitația partidelor parlamentare la consultări s-a facut în baza art. 85, alin. 1 din Constituție, care prevede: ‘președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament’. Ori la ora aceastei convocări nu se cunosc rezultatele finale ale scrutinului de duminica – care sunt partidele parlamentare. Asta pentru că alte partide sunt in Parlament si care conform legii, este incă in funcție. Pana la urma un partid e parlamentar doar atunci cand fiecare mandat este validat de plen camerei respective.
Potrivit invitației adresate liderilor formațiunilor politice, șeful statului ar fi trebuit să aibă primele consultări cu delegația PSD, însă social-democrații nu s-au prezentat la Palatul Cotroceni.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat marți că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că invitația venită din partea șefului statului este fundamentată greșit pe un articol din Constituție.
Și ALDE consideră prematură invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului guvern, precizând că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță.
Șeful statului se va mai consulta cu USR, de la ora 12,00, cu UDMR, de la ora 16,00, cu PMP, de la ora 17,00, și cu grupul parlamentar al minorităților naționale de la ora 18,00.
Argumentele Iohanniste pentru această rundă de consultări cu partidele
Președintele Klaus Iohannis se consultă miercuri cu partidele politice care au intrat în Parlament, în urma alegerilor din 11 decembrie, cu privire la formarea viitorului guvern.
„Mâine voi avea prima rundă de consultări cu partidele politice care au intrat în Parlament. Vom vedea cum vede fiecare partid continuarea, care evident are de-a face cu formarea unui guvern”, a declarat, marți, șeful statului.
El a subliniat că, dacă până la sfârșitul acestei săptămâni vor exista rezultatele finale de la alegerile de duminică, foarte probabil în cursul săptămânii viitoare va convoca noul Parlament.
Ce spun convocatii?
Reactia PSD-istilor
Președintele Liviu Dragnea, a anunțat că nu va merge la consultările de la Palatul Cotroceni pentru că invitația venită din partea șefului statului este fundamentată greșit pe un articol din Constituție.
„M-am uitat cu atenție pe invitație și aici se spune că suntem invitați la consultări în baza art. 85, alin. 1 din Constituție, care prevede: ‘președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru și numește Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament’. Acest articol din Constituție nu poate fi urmat decât de o emitere a unui decret. Consultările se pot face doar în baza art. 103 și acolo spune foarte clar că, în funcție de majoritățile stabilite în Parlament, despre care nu se poate vorbi decât după validarea fiecărui parlamentar. De asemenea, nouă ni se pare straniu că sunt invitate la consultări partide care mâine, când ar fi consultările, nu sunt parlamentare și mă refer la USR și la PMP. Mâine este în funcțiune actualul Parlament. Deci, am discutat în partid această invitație, cred că președintele ar trebui să aibă o discuție serioasă cu cel sau cei care i-au propus fundamentarea invitației pe baza art. 85 din Constituție. Nu putem merge la aceste consultări pentru că, așa cum am spus în campanie și în seara alegerilor, noi vrem să respectăm cu strictețe prevederile constituționale. Nu mergem la consultări pentru a face exerciții de imaginație”, a afirmat Liviu Dragnea, la sediul PSD.
USR a anunțat că va participa, miercuri, la consultările de la Palatul Cotroceni, din delegație urmând să facă parte Nicușor Dan, Cristian Ghica, Roxana Wring, Manuel Costescu și Levente Elek.
„Uniunea Salvați România a decis să răspundă afirmativ invitației la consultări adresată de președintele României, Klaus Iohannis. Delegația USR care va participa la discuțiile de miercuri 14 decembrie este formată din Nicușor Dan, președinte, vicepreședinții Cristian Ghica și Roxana Wring, precum și reprezentanți ai filialelor cu cele mai bune rezultate, Manuel Costescu, deputat ales pentru Diaspora, și Levente Elek, președintele filialei Cluj”, reiese dintr-un comuincat transmis de USR.
ALDE consideră prematură invitația președintelui Klaus Iohannis de a participa miercuri la consultări în vederea formării noului guvern, precizând că va lua parte la acestea după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță.
„ALDE a luat act de invitația domnului președinte Klaus Iohannis de a participa mâine la consultări în vederea formării Guvernului. ALDE apreciază inițiativa președintelui, dar o socotește prematură. ALDE consideră că cea mai înțeleaptă cale de urmat acum este chiar cea indicată de textul Constituției”, a arătat formațiunea politică într-un comunicat transmis, marți, AGERPRES.
ALDE a subliniat că „respectul față de proceduri este o condiție obligatorie a calității regimului democratic” și a anunțat că reprezentanții formațiunii vor „răspunde cu maximă solicitudine invitației președintelui României de a participa la consultări în vederea formării noului Guvern după convocarea Parlamentului, validarea mandatelor deputaților și senatorilor și constituirea unei majorități absolute fie de către un singur partid, fie de către o alianță de partide”.
PNL, cu o noua conducere, va fi reprezentat la consultările de la Cotroceni de o delegație formată din Raluca Turcan, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Cristian Bușoi și Marian Petrache.
„Biroul Politic Național a decis să îmi acorde mandat pentru aceste consultări în privința echipei și a ceea ce vom discuta acolo. Mandatul nostru îl vom prezenta întâi domnului președinte Klaus Iohannis. Sunt două lucruri pe care PNL nu poate să le ignore și de la care nu va face rabat. Primul este acela că o persoană condamnată definitiv nu e potrivită pentru a deține funcția de prim-ministru”, a declarat, marți, președintele interimar al PNL, Raluca Turcan, la finalul ședinței BPN al partidului. Potrivit acesteia, al doilea lucru peste care PNL nu poate trece este ca Parlamentul să facă legi pentru anumite persoane.
UDMR, prin președintele executiv, Kovacs Peter, a precizat, pentru AGERPRES, că reprezentanții Uniunii vor participa la consultările de miercuri cu președintele Klaus Iohannis, dar poziția acestora va fi comunicată la finalul întâlnirii.
Delegația UDMR va fi compusă din liderul Uniunii, Kelemen Hunor, președintele Consiliului Reprezentanților Unionali, Rozalia Biro, și președintele executiv al UDMR, Kovacs Peter.
PMP, prin vocea lui Traian Băsescu: „E normal să facă consultări, e constituțional. PMP, fiind partid parlamentar, va participa. Ne vom face datoria de partid parlamentar să participăm la consultări. Și, pe de .altă parte, consider absolut legitimă și constituțională acțiunea președintelui de a face consultări”, Eugen Tomac, Valeriu Steriu, Cristian Diaconescu și Robert Turcescu vor face parte din echipa care va participa miercuri, la Cotroceni.
Minoritatile vor merge miercuri la Cotroceni, însă nu vor avea un mandat. „Din delegația grupului voi face parte eu, Ovidiu Ganț, Dragoș Zisopol și o să mai fie și câțiva dintre cei care nu fac parte din grupul actual, care au câștigat mandate la alegeri”, a declarat, pentru AGERPRES, liderul actualului grup al minorităților, Varujan Pambuccian.
El a adăugat că delegația nu va avea niciun mandat pentru discuțiile cu președintele Klaus Iohannis pentru că un astfel de mandat nu poate primi decât de la grupul care urmează să se formeze după validarea noului Parlament. „La noi nu este ca la partide, trebuie mai întâi să se formeze noul grup și de la acela puteam primi un mandat pentru consultări”, a explicat Pambuccian