Noutăți in sistemul dual de invățământ în urma modificării Legii Educatiei
S-au introdus facilitati fiscale pentru firmele care accepta elevi in practica iar durata studiilor va fi de trei ani. In virtutea noilor modificari, operationale din anul scolar 2017-2018, vor avea acces la programe de pregatire profesionala de tip dual, prin unitatile de invatamant de stat, in mod gratuit, si persoanele in varsta de maximum 26 de ani, absolvente ale invatamantului obligatoriu, care au intrerupt studiile
In urma cu cateva saptamani, Guvernul a modificat printr-o ordonanta de urgenta Legea Educatiei mai ales articolele dedicate invatamantului dual. S-au introdus facilitati fiscale pentru firmele care accepta elevi in practica iar durata studiilor va fi de trei ani.
In virtutea noilor modificari, operationale din anul scolar 2017-2018, vor avea acces la programe de pregatire profesionala de tip dual, prin unitatile de invatamant de stat, in mod gratuit, si persoanele in varsta de maximum 26 de ani, absolvente ale invatamantului obligatoriu, care au intrerupt studiile. Beneficiarii pot obtine o calificare profesionala si se pot integra pe piata muncii.
Ordonanta de urgenta reglementeaza si modalitatea de decontare a cheltuielilor de transport si facilitatilor privind cazarea si masa gratuite acordate elevilor care frecventeaza invatamantul dual in alta localitate decat cea de domiciliu, indiferent de oferta de educatie si formare profesionala disponibila in localitatea de domiciliu.
De asemenea, este prevazuta si posibilitatea de continuare a studiilor in invatamantul liceal de catre absolventii invatamantului dual.
Potrivit Danielei Ghiol, sef departament Formare Profesionala CCI Brasov, ordonanta face si precizari cu privire la numarul de elevi minim si maxim existenti intr-o clasa, precum si la facilitatile fiscale care vor aparea pentru operatorii economici care vor organiza acest invatamant dual.
Recent, Camera de Comert si Industrie Brasov a incheiat un protocol cu Inspectoratul Scolar Judetean tocmai pentru a avea un rol activ in metodologia de implementare si sa fie un liant intre companii, mediu economic si stat.
Cosmin Rosia Micu, director general CCI Brasov, a constatat ca forta de munca tanara care ar fi indicat sa participe la aceste cursuri de formare profesionala in scoli profesionale nu-si doreste acest lucru.
Micu crede ca ar trebui o schimbare de mentalitate care sa porneasca de la parinti in primul rand care sa fie constienti de ceea ce se cere pe piata muncii.
Printre facilitatile acordate operatorilor economici se numara deducerea cheltuielilor efectuate cu pregatirea teoretica si practica a elevilor care urmeaza orice forma de scolarizare sau perfectionare intr-un cadru institutionalizat.
Vifor Rotar