„Șerbet de fructe” in autobuzul de Săcele

„Șerbet de fructe” in autobuzul de Săcele

0 448

„Serbet de fructe” este o piesa de teatru jucata de elevi de la Liceul Aprily Lajos si de la Scoala Germana Kronstadt, care dezbate tema interactiunii dintre cele trei comunitati in autobuzul care leaga orasul Sacele de Brasov. Scenariul pleaca de la formele pe care le ia heterogenitatea culutrala din Sacele cand romanii, maghiarii si romii se intalnesc in autobuz.

Autobuzul de Sacele este unul din putinele locuri in care cele trei comunitati din localitatea brasoveana ajung sa interactioneze. Mocanii, maghiarii si romii au, in rest, propriile obiceiuri si comunitati din care foarte greu pot fi scosi.
„Serbet de fructe” este o piesa de teatru jucata de elevi de la Liceul Aprily Lajos si de la Scoala Germana Kronstadt, care dezbate tema interactiunii dintre cele trei comunitati in autobuzul care leaga orasul Sacele de Brasov.
Scenariul pleaca de la formele pe care le ia heterogenitatea culutrala din Sacele cand romanii, maghiarii si romii se intalnesc in autobuz. Reprezentanti ai celor trei comunitati discuta intre ei, dar ajung sa comunice si cu ceilalti iar elevii de la mai multe licee brasovene au fost invitati la dezbatere.
Textul a fost scris de Silvia Dutu, sub coordonarea dramaturgului Mihai Ignat, dupa un concept sociologic al Angelei Dobrescu. Potrivit acesteia, tema comunicarii interculturale este deosebit de dificila si pentru educatori, si pentru societate, in general. De aceea, Grupul GIL Corona s-a simtit provocat sa gaseasca solutii pedagogice de transmitere a mesajului de a comunica cu celalalt.tigani-autobuz1
Dupa ce intreg publicul a putut asista la piesa jucata dupa scenariul original, sceneta a fost reluata iar elevii au putut veni cu comentarii si au luat, temporar, chiar locul unor personaje pentru a-si putea exprima punctul de vedere si propria viziune in legatura cu anumite replici.
„Cele trei comunitati se cam bat cap in cap, atat in piesa, cat si in viata reala – spune un licean de la Aprily Lajos, care crede ca ar trebui sa mergem impreuna, pe intelegerea comuna, sa ne intelegem si sa ne ajutam pe cat putem.
Sacele este un oras cu aproximativ 30.000 de locuitori, din care o treime sunt romani, o treime maghiari si o treime romi. Cele trei comunitati interactioneaza destul de putin iar unul dintre scopurile piesei este tocmai crearea unei punti intre aceste etnii.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.