Gărzile forestiere – un proiect pentru controale silvice la nivel național

Gărzile forestiere – un proiect pentru controale silvice la nivel național

0 565

Controalele silvice și cinegetice vor fi efectuate la nivel central și local de Gărzile forestiere, entități în cadrul cărora numărul de posturi preconizat se ridică la 617 persoane, dintre care 545 va fi reprezentat de personalul silvic cu atribuții de control și implementare, se arată într-un proiect de Hotărâre a Guvernului, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor /MMAP/, până la jumătatea lunii august.
Potrivit documentului, activitatea Gărzilor va fi coordonată tehnic la nivel central de către autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură prin secretarul de stat pentru Păduri și prin structura care coordonează activitatea în domeniul silvic și cinegetic din cadrul acesteia.
‘Gărzile cooperează cu instituții cu atribuții similare din alte state, pe baza tratatelor internaționale la care România este parte, a protocoalelor încheiate sau pe baza de reciprocitate, precum și cu organisme internaționale de drept public și/sau privat din cadrul Uniunii Europene în cauzele de interes comun sau în ceea ce privește derularea proiectelor/programelor internaționale’, se precizează în actul normativ.

În ceea ce privește structura organizatorică a Gărzilor forestiere, numărul de posturi este de 617, din care: 545 posturi pentru personal silvic cu atribuții de control și implementare și 72 de posturi pentru persoane cu atribuții auxiliare domeniului (din care 18 posturi pentru persoane cu pregătire juridică, 18 posturi pentru persoane cu pregătire economică și 36 posturi pentru persoane de diferite specialități — resurse umane, achiziții, investiții, administrativ).
Gărzile forestiere vor acoperi toate cele 43 de județe, plus Municipiul București, și vor fi organizate în nouă sedii deschise în: Brașov, București, Cluj-Napoca, Focșani, Oradea, Ploiești, Rm. Vâlcea, Suceava și Timișoara. Cele mai multe posturi vor fi la Garda forestieră Suceava (94 din care 86 personal silvic), urmată de Garda forestieră Brașov (90 posturi; 82 personal silvic) și Garda forestieră Cluj (70 posturi; 62 personal forestier). Pe de altă parte, Gărzile forestiere din Oradea, Ploiești și București vor avea mai puțini angajați.
Personalul tehnic de specialitate din cadrul Gărzilor îndeplinește atribuțiile agenților constatatori prevăzute de lege, în acest sens constată faptele ce pot constitui infracțiuni sau contravenții în domeniul silvic și de vânătoare, sesizează de îndată organele de cercetare penală, iar pentru faptele contravenționale aplică sancțiuni, cu respectarea prevederilor legale privind regimul contravențiilor.

cod silvicAgenții constatatori vor avea dreptul să aibă acces deplin, în condițiile legii, în terenurile care fac parte din fondul forestier, indiferent de natura proprietății, în sediile persoanelor juridice sau în incintele în care se desfășoară o activitate din domeniul silviculturii sau cinegetic, să controleze modul de producere, depozitare, circulație a materialelor lemnoase, în toate locurile și spațiile în care se desfășoară activitatea operatorilor economici, să legitimeze, în vederea stabilirii identității, persoanele care încalcă dispozițiile legale din domeniul silviculturii sau cinegetic.
De asemenea, personalul Gărzilor forestiere cu atribuții de control trebuie să participe, împreună cu organele de poliție, în vederea efectuării primelor cercetări privind persoanele suspecte de săvârșirea unor fapte încadrate ca infracțiuni de legislația silvică sau cinegetică, să confiște sau să rețină în vederea confiscării, pe baza constatărilor efectuate, bunurile folosite ori rezultate în urma săvârșirii faptelor ilegale, să participe, împreună cu organele competente, la controlul specific și să acționeze cu echipe de intervenție mobile în baza informațiilor proprii sau transmise de structurile cu atribuții specifice ale statului, inclusiv în punctele vamale și cele de trecere a frontierei.
Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a Gărzilor forestiere este disponibil pe pagina de Internet a Ministerului Mediului, iar cei interesați pot transmite opinii/propuneri/sugestii, până la data de 19 august 2015.

AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.