Doar 8 localitati din judet au politie locala
Desi cadru legal exista, primariile nu au bani pentru a sustine aceasta structura, desi nivelul infractionalitatii ar impune-o. O solutie ar putea fi finantarea politiei locale de la bugetul de stat, asa cum se intampla in statul vecin Ungaria
Desi cadru legal exista, primariile nu au bani pentru a sustine aceasta structura, desi nivelul infractionalitatii ar impune-o. O solutie ar putea fi finantarea politiei locale de la bugetul de stat, asa cum se intampla in statul vecin Ungaria.
Vizita de lucru la Budapesta a delegatiei Asociatiei Nationale a Autoritatilor Teritoriale de Ordine Publica „ANATOP”, care a participat la un schimb de experienta si documentare in domeniul ordinii publice, a adus noi perspective pentru organizarea politiei locale.
Potrivit lui Claudiu Coman – presedinte A.N.A.T.O.P., modelul implementat in Ungaria pare a fi extrem de fezabil in sensul in care politiile locale sunt bugetate de catre stat in mod direct din bugetul national nu din bugetul comunitatilor locale.
Acest lucru genereaza o independenta foarte clara fata de Consiliul local si Primarie pe de-o parte iar pe de alta parte atributiile sunt mult mai clar definite in raport cu politia nationala.
Daca in Ungaria politia locala este extrem de bine organizata, la noi, desi exista cadru legal, nu avem politie locala in tot judetul.
Legea lasa la latitudinea autoritatilor locale infiintarea si gestionarea acestei structuri, pe care doar putine localitati si-o permit:
Carol Ambrus – presedinte interimar ATOP Brasov, spune ca legiuitorul a uitat un lucru esential: ca orice structura noua inseamna si cheltuieli suplimentare.
In judetul Brasov doar 8 localitati au in prezent politie locala desi sunt multe zone in care rata infractionalitatii este extrem de ridicata.
Vifor Rotar