Spitalul Judetean nu are asistente si infirmiere
300-400 de persoane trec zilnic prin Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean. Tot de aici se externeaza in fiecare luna 3000 de pacienti, flux care presupune un volum urias de munca. Nici jumatate din cei cauta un loc de munca in spital nu indeplinesc cerintele acestor activitati grele si prost platite
300-400 de persoane trec zilnic prin Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Judetean. Tot de aici se externeaza in fiecare luna 3000 de pacienti, flux care presupune un volum urias de munca. Nici jumatate din cei cauta un loc de munca in spital nu indeplinesc cerintele acestor activitati grele si prost platite.
27 de posturi de asistente la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov au fost scoase astazi la concurs. 15 candidate au fost admise, 14 s-au prezentat si au obtinut punctaj de trecere la examenul scris dar urmeaza interviul, care va mai cerne cateva. La infirmiere, situatia este si mai trista: doar o treime din posturi se vor ocupa pentru ca din 25 de locuri vacante, 9 candidate s-au prezentat si 8 au obtinut punctaj de trecere. Iar concursul este la a 2 a etapa de organizare .
Elena Fercala, director Ingrijiri Medicale Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov, crede ca cele interesate poate ca nu au nevoie de locuri de munca, poate ca au informatii ca in acesta institutie se munceste foarte greu si poate ca este un standard la care anumite persoane nu pot ajunge.
Standardul de intrare in profesia de asistent medical este impus de lege si presupune un concurs scris si un interviu. Din pacate desi se inscriu putini si mai putini reusesc sa promoveze examenul scris si sa acumuleze cele 50 de puncte necesare. Problemele de la Brasov sunt aceleasi ca la nivel national – plecarea masiva a asistentilor medicali in strainatate dar si pregatirea slaba din scolile profesionale de profil.
In incercarea de a acoperi deficitul major de personal se vor mai organiza si in perioada urmatoare concursuri. Sectiile cu cel mai mare deficit de asistente si infirmiere sunt si cele mai dificile, cu multe paturi, unde se trateaza probleme de sanatate complexe asa cum este Sectia de Interne 1, Hematologia sau Unitatea de primiri Urgente. Doar in aceasta ultima unitate se prezinta zilnic 3-400 de persoane iar tot din Spitalul clinic judetean de urgenta Brasov se externeaza lunar circa 3000 de persoane.
Vifor Rotar