Pericol! Gripa aviară in nordul județului Brașov!

Pericol! Gripa aviară in nordul județului Brașov!

0 592

Dupa isteria creata cu 8 ani in urma, cand comunitati intregi au fost izolate si s-au cheltuit sume imense, a fost depistata o noua tulpina inalt patogena. Virusul a fost descoperit la un cadavru de gasca moarta dintr-o exploatatie non-profesionala din Ucea de Jos. Toate cele 50 de pasari gasite de inspectorii DSVSA in gospodarie au fost eutanasiate si incinerate

Dupa isteria creata cu 8 ani in urma, cand comunitati intregi au fost izolate si s-au cheltuit sume imense, a fost depistata o noua tulpina inalt patogena. Virusul a fost descoperit la un cadavru de gasca moarta dintr-o exploatatie non-profesionala din Ucea de Jos. Toate cele 50 de pasari gasite de inspectorii DSVSA in gospodarie au fost eutanasiate si incinerate.
Exploatatia din provine cadavrul de gasca domestica este una izolata de restul localitatii Ucea de Jos. Aceasta este situata pe malul Oltului, in apropierea unei salbe de lacuri. In apropiere, pe lac si pe raul Olt s-a constatat prezenta unui numar foarte mare de pasari salbatice, care ar putea transmite virusul. Inainte de inceperea bolii, in exploatare existau 23 de gaini, 17 rate, 15 gaste si 12 pauni. Gerul de la inceputul acestei luni a facut ca o parte din palmipede sa se aleaga cu degeraturi, motiv pentru care proprietarul a sacrificat mai multe pasari. Cand au ajuns inspectorii DSVSA, la fata locului mai erau toate cele 23 de gaini si 17 rate, insa numarul paunilor se injumatatise la 6 iar cel al gastelor scazuse de la 15 la 4.
Examenul de laborator al cadavrului gastei a dus la suspiciunea de gripa aviara, motiv pentru care s-au recoltat probe de organe. Acestea au fost trimise la DSVSA Vrancea, care a emis un buletin de analiza pozitiv. Pentru confirmarea diagnosticului, au fost trimise probe la IDSA Bucuresti, care a confirmat influenta aviara cu tulpina inalt patogena: H5N8.aviara bv
Potrivit lui Dorin Enache, directorul DSVSA Brasov, institutia pe care o conduce a luat, inca din perioada suspiciunii, masuri precum eutanasierea pasarilor existente la acea data in acea exploatatie, incinerare, dezinfectie, limitarea accesului in acel perimetru si monitorizarea tuturor efectivelor de pasari din gospodariile populatiei din zona.
DSVSA a stabilit o zona de protectie de 3 kilometri si una de supraveghere de 10 kilometri in jurul focarului. Pana in momentul in care pericolul va fi depasit se interzice miscarea efectivelor de pasari fara notificarea si aprobarea DSVSA Brasov. De asemenea, este interzisa organizarea expozitiilor de pasari pe teritoriul judetului nostru.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.