Facebook nu vrea numai să-ți citească conversațiile, ci și să le controleze; tot timpul cineva te manipulează!
Chiar dacă pe tine nu te deranjează să folosești Facebook-ul, totuși îți forțezi prietenii și familia să facă același lucru. Chiar și pe aceia care nu au Facebook sau îl folosesc sub un nume fals.Dacă ai folosit vreodată sincronizarea contactelor pe Facebook, sau ai folosit Facebook pe telefon, atunci a intrat în posesia listei tale complete de contacte. Nume adevărate, numere de telefon, adrese, email-uri, orice. Apoi se folosesc de asta pentru a crea „profiluri fantomă” ale cunoscuților tăi care nu sunt pe Facebook. Non-utilizatorii au ocazia să vadă acest lucru atunci când primesc email-uri de la Facebook, ce conțin datele lor personale.
Utilizatorii Facebook pot vedea acest lucru atunci când încarcă o fotografie a unui non-utilizator, care este imediat etichetat. Prietenul meu nu este pe Facebook, dar din moment ce eu și cu alți prieteni folosim aplicația Facebook pe telefon, Facebook i-a obținut numele și informațiile de contact, plus că știe cine îi sunt prietenii, deoarece l-a găsit în contactele și apelurile acestora. Doar câteva fotografii cu fața lui și gata – îl pot identifica în poze – la care se mai adaugă și locația din fotografii pentru profilul fantomă. Multe alte tehnici Facebook funcționează pentru profilul fantomă. În plus, se pot face multe presupuneri, pe baza similarităților statistice în funcție de prietenii săi.
Deci practic, i-am trădat pe prietenii noștri care doreau să rămână confidențiali. Facebook ne-a păcălit. Dar mai sunt și alte trucuri.
Cenzură politică:
Facebook blochează postările a căror conținut politic îi displace. A blocat postări legate de alegeri și altemanifestari politice. Când Zuckerberg a luat-o, chipurile, puțin razna, și a interzis cuvântul „intimitate” la întâlnirile Facebook-ului, a fost blocat și nu a mai putut fi postat pe Facebook. Primeai doar un mesaj de eroare: „conținut inadecvat”. Mda… inadecvat pentru cine?
Facebook blochează postările a căror conținut politic îi displace. A blocat postări legate de alegeri și altemanifestari politice. Când Zuckerberg a luat-o, chipurile, puțin razna, și a interzis cuvântul „intimitate” la întâlnirile Facebook-ului, a fost blocat și nu a mai putut fi postat pe Facebook. Primeai doar un mesaj de eroare: „conținut inadecvat”. Mda… inadecvat pentru cine?
Totuși nu ar trebui să fim surprinși. Facebook nu este o platformă neutră – trebuie să fim conștienți de planurile oamenilor din spate. Zuckerberg și-a făcut intențiile publice. La fel a făcut și primul membru al administrației Facebook, conservatorul Peter Thiel. În tinerețe a scris o carte în care a provocat multi-culturalismul la Stanford, iar acum promovează o teorie (Memetic Desire) care, printre alte lucruri pozitive, poate utiliza grupurile sociale ale oamenilor pentru a le manipula dorințele și intențiile. (Sunt fanul lui Thiel când vine vorba de lansări – dar să nu uităm că nu știe toată lumea acest lucru.)
Facebook le permite și unor organizații politice să blocheze comunicarea.
Este nevoie doar de câțiva oameni care să declare același articol ca fiind „agresiv” și dispare din noutăți. Se abuzează des de această metodă. Pot bloca orice articol de pe Facebook dacă îmi conving câțiva prieteni să-l declare agresiv. Cenzură ieftină și ușoară.
Este nevoie doar de câțiva oameni care să declare același articol ca fiind „agresiv” și dispare din noutăți. Se abuzează des de această metodă. Pot bloca orice articol de pe Facebook dacă îmi conving câțiva prieteni să-l declare agresiv. Cenzură ieftină și ușoară.
Update 2017: Am văzut cum a afectat acest lucru alegerile din SUA. La noutăți apăreau viziuni politice opuse filtrate, iar știrile false se răspândesc repede deoarece astfel de titluri ne întăresc convingerile și suntem mereu bucuroși să le distribuim.Vreau doar să spun că nu este bine să te lași în baza Facebook-ului pentru a comunica cu oamenii importanți pentru tine. Obiceiul tău de a apela la Facebook îi influențează și pe alții să facă același lucru.
E un cerc vicios.Îți strică relațiile cu mulți oameni, pentru că îți dă impresia că țineți legătura, când de fapt nu o faceți. În cel mai bun caz, ții legătura cu o versiune filtrată a prietenilor tăi. Relațiile interumane dispar și sunt înlocuite cu unele bazate pe postări prietenoase pe Facebook.
„Confidențialitatea” nu este aplicată așa cum spune Facebook:
Chiar dacă nu ai nimic de ascuns, ar trebui să te îngrijorezi că, dimpotrivă, Facebook va ascunde ceea ce tu vrei să împărtășești. Te filtrează.De obicei, după întrebarea „Nu mi-ai văzut postarea de săptămâna trecută?” urmează răspunsul „Chiar aveam de gând să te întreb de ce te lași”.
Precum profilul fantomă, Facebook poate și să „deducă un like” în funcție de restul informațiilor despre tine, cum ar fi ceea ce citești pe internet sau cum folosești aplicațiile atunci când te loghezi cu Facebook sau ce apare pe factura cardului tău de credit. I-am putea spune „like fantomă”. Asta le permite să te expună și mai multor agenți comerciali.
Se știe deja că Facebook colecționează aceste informații. Tehnica „like-ului fantomă” este pur și simplu utilizarea standard a tehnicilor statistice pe piața bazelor de date. Dacă citești mult pe un anumit subiect, probabil că îți și place. Cam asta e ideea. Aceste tehnici au fost folosite încă din anii 80, și uneori pot fi aleși chiar studenți de la statistică pentru a se ocupa de asta. Dar bineînțeles că Facebook angajează cei mai buni oameni în domeniu și caută să deschidă drumuri pentru inteligența artificială artistică. În Europa, Facebook este obligat de lege să afișeze informațiile pe care le are despre tine – dar refuză. Deci iată o altă clasă de acțiune împotriva lor.
Permisiunea
Prin labirintul redefinirilor unor cuvinte precum „informație”, „conținut” și „date”, îi permiți Facebook-ului să colecționeze tot felul de informații despre tine și să o prezinte agenților publicitari. Numai cu permisiunea ta, spun ei, dar definiția „permisiunii” include utilizarea aplicațiilor și nu numai.
Și ție ți se păreau enervante cererile de la Farmville. De fiecare dată când găseai una, acel prieten de fapt îți dezvăluia informațiile „terților”. Înțelegi cum funcționează? Îi spui Facebook-ului că e pentru „prieteni”, dar prietenul tău poate da mai departe, majorității aplicațiilor.Deci practic, tot ce este restricționat la „prieteni” nu prea contează de fapt. Prin simplul fapt că stai pe Facebook, o mulțime de informații sunt colecționate, combinate, distribuite și folosite.
Ei spun că sunt „anonime”, dar în realitate sunt foarte ușor de scos din anonimat. Multe date anonime, precum ce și când ai postat, fotografiile, locația, sunt suficiente pentru un număr mare de societăți care fac conexiuni în ceea ce te privește și dau mai departe. (De aceea nici nu contează dacă folosești un nume fals pe Facebook, căci datele tale sunt ca o amprentă și-ți vor descoperi numele adevărat.) În plus, și aplicațiile Facebook au acces la datele tale – și nume și tot. Și chiar dacă nu folosești niciodată aplicațiile, prietenii tăi o fac. Când ei le folosesc, atunci împărtășesc și informațiile despre tine. Este o întreagă industrie la mijloc.
Unele lucruri pot fi oprite, dar să nu uităm că sunt temporare, și așa cum a mai procedat Facebook înainte, vor fi pornite din nou fără să-ți dai tu seama. La apariția Facebook-ului, părea un loc sigur pentru tine și prietenii tăi. Asta a fost promisiunea lor. De-a lungul timpului, au schimbat setările de confidențialitate și le-au făcut publice în așa fel încât, pentru a-ți păstra Facebook-ul numai pentru prieteni, trebuie să găsești manual peste 100 de setări pe mai multe pagini ascunse. Iar la un moment dat s-a renunțat și la aceste setări și informația a devenit publică oricum.
De ce continui să te bați singur?
Aprobarea ta este vândută fără consimțământul tău:Poate că ați văzut anunțurile publicitare de pe Facebook care susțin că au acordul prietenilor voștri. De fapt Facebook le oferă agenților dreptul de a te folosi ca și girant, și nu poți controla acest lucru. Nu se limitează nici la un buton de „like”. Au fost cazuri de vegetarieni care aprobau McDonalds, o femeie căsătorită și fericită aproba site-uri de întâlniri, și chiar un băiețel îi recomanda un club pentru adulți mamei sale!
Acele cazuri au fost atât de penibile încât s-a aflat despre ele. I-au sunat oamenii. Dar în cele mai multe cazuri, nu sunt descoperite, deoarece oamenii le cred adevărate. Asta este și mai înfricoșător, deoarece Facebook este utilizat mai ales pentru anunțuri publicitare și pentru avizarea produselor. Oamenii știu că am mai strâns bani pentru copii care suferă de cancer, deci poate nu ar fi surprinși dacă văd un anunț conform căruia sprijin o acțiune creștină pentru copiii din Africa. Dar categoric susțin numai programele care nu au conținut religios, deoarece se știe că acestea oferă sprijin celor care se convertesc. Și astfel, mulți oameni ar putea face presupuneri referitoare la convingerile mele religioase din cauza acestor false anunțuri. Sunt lucruri pe care nu le pot trece cu vederea! NetFor)