Pentru românii care doresc o carieră militară sesiunea de depunere dosare este in derulare!
Cariera militară în cadrul Ministerului Apărării Naţionale
Cetăţenii români pot urma cariera militară în calitate de ofiţer, maistru militar, subofiţer sau soldat/gradat profesionist în activitate, în urma absolvirii unei instituţii de învăţământ superior sau postliceal militar, a unui curs de formare profesională ori program de instruire a soldaţilor/gradaţilor profesionişti. Absolvenţii de gimnaziu pot opta pentru a deveni elevi la colegiile naţionale militare.
După finalizarea studiilor, datorită cunoştinţelor şi deprinderilor dobândite, absolvenţii colegiilor naţionale militare vor fi admişi în instituţiile de învăţământ superior militar (academii militare) sau vor continua pregătirea în învăţământul postliceal militar de formare a maiştrilor militari.
Pentru prima data de la Revolutia din decembreie 1989. prin Bugetul de stat, Ministerul Apărării Naţionale primeşte 2% din PIB. Ministerul Apărării precizează că bugetul ministerului se încadrează în prevederile Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare, reprezentând 2,18% (cu tot cu valoarea creditelor) din PIB. Reprezentanţii MApN precizează că ministerul are alocate de la bugetul de stat 11,02 miliarde de lei (1,35% din PIB), la care se adaugă credite de angajament în valoare de 7,63 miliarde de lei.
Au început recrutările
Tinerii (băieţi şi fete) care doresc să candideze pentru admiterea în colegiile naţionale militare, şcolile de maiştri militari şi subofiţeri sau academiile militare trebuie să ştie că a început momentul întocmirii dosarelor de candidaţi.
Biroul Informare – Recrutare din Centrului Militar Zonal Braşov desfăşoară activitatea de informare a tinerilor, băieţi şi fete, absolvenţi sau viitori absolvenţi ai învăţământului gimnazial, în vederea înscrierii la una din următoarele unităţi de învăţământ liceal:
– Colegiul Naţional Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza,
– Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia,
– Colegiul Naţional Militar „Ştefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc şi
– Colegiul Naţional Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova.
Termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidat este 24 martie, iar potenţialii candidaţi trebuie să se adreseze Biroului Informare Recrutare Braşov (str. Lungă, nr. 231), telefon 0268 – 510466 sau 0268 – 510468, pentru a obţine documentele necesare întocmirii dosarului, şi detalii legate de etapele care sunt de parcurs. Programul de lucru cu publicul al Biroului Informare Recrutare esteurmătorul: luni, miercuri, joi şi vineri – 8.30-16.30, respectiv marţi – 8.30-18.30. Informaţii mai pot fi găsite şi pe site-urile oficiale, la adresele www.recrutare.mapn.ro, sau www.mapn.ro.
Ministerul Apărării Naţionale a scos la concurs 480 de locuri în colegiile naţionale militare, 658 de locuri în învăţământul militar universitar şi 411 de locuri în învăţământul militar postliceal.