Se ridica ceata din spatele protestelor: ”O treime dintre mitingiști, erau direct interesați”!!
Angajaţii companiilor de IT, în mare parte afectaţi de eliminarea plafonului de 5 salarii medii la plata contribuţiilor asigurărilor sociale şi a contribuţiilor la asigările sociale de sănătate, creează şi răspândesc mesajele de chemare la mitingurile antiguvernamentale din principalele oraşe ale ţării, a declarat pentru Cotidianul un antreprenor din industria IT din Cluj-Napoca.
„Angajaţii din zona IT cheamă lumea la proteste prin Facebook, Twitter şi ale mijloace online. Au tot interesul pentru că în Programul de guvernare PSD veniturile mari sunt taxate mai mult iar ei au venituri foarte mari. În acest moment, ei se bucură de impozit zero pe venit însă 80% dintre salariaţii companiilor de IT nu sunt programatori şi nu merită acea facilitate. Aceşti 80% sunt testeri de jocuri. Sunt plătiţi cu salariul minim iar restul pe PFA. Este o evaziune fiscală. Cred că e cea mai mare evaziune fiscală din România”, a spus antreprenorul care a dorit să îşi păstreze anonimatul.
În cea de-a doua şedinţă, Cabinetul Grindeanu a renunţat la plafonul de cinci salarii medii la plata CAS şi CASS pentru a aduna mai mulţi bani la buget. De această măsură sunt afectaţi 36.000 de salariaţi din ţară, care au venituri de peste 3.000 de euro, în special cei din industria IT.
„Referitor la recenta măsura a guvernului de modificare a Codului fiscal şi eliminarea plafonului de 5 salarii medii pe economie pentru plata contribuţiilor CAS şi CASS şi aplicabilitatea sa în termen foarte scurt, ANIS este de părere că aceasta nu contribuie la un mediu stabil în care companiile să îşi desfăşoare activitatea, în condiţiile în care costurile cu capitalul uman reprezintă cea mai mare parte a costurilor companiilor din industria noastră. O astfel de măsură, afectează performanţa şi competitivitatea sectorului şi poate crea incertitudine”.
”Cu o rată de creştere record, cifra de afaceri a sectorului aproape că s-a dublat faţă de 2012, de la 1,87 miliarde de euro la 3,61 miliarde de euro în 2016, depăşind astfel 6% din PIB, conform estimărilor ANIS. De asemenea, productivitatea angajaţilor – nereflectata in salarii – a crescut cu 35% în aceeaşi perioadă, de la aproape 29.000 euro în 2012 la 39.400 euro, conform estimării pentru 2016″, au declarat pentru ZF reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS). Florin Talpeş, şeful Bitdefender, a declarat recent că eliminarea plafonului mai sus menţionat va determina o creştere cu 5 până la 10% a costurilor salariale pentru companiile de IT care au angajaţi cu un nivel al veniturilor ridicat.
„Încă nu avem date foarte precise despre impactul deciziei de a elimina plafonul de salarii la plata CAS şi CASS, estimările noastre sunt totuşi că industria de IT are o parte a leului din cei 36.000 de oameni care intră în «jocul» acesta. Vor fi reacţii diferite, unele companii – şi aici mă refer în primul rând la multinaţionale – probabil că vor scădea salariile nete, alte companii vor prefera să procedeze altfel, să amortizeze integral costul, adică să nu se simtă la angajat pentru că ne aflăm într-o competiţie crâncenă pentru resurse. Din estimările noastre poate să fie un cost suplimentar pe masa salarială de la 5 până spre 10% – mă refer la cei care intră în segmentul acesta. Este un impact clar pentru industria de IT, încă nu ne dăm seama cum va fi absorbit“, a spus şeful Bitdefender.
Foarte bine procedeaza Grindeanu,sa i-a bani de la cei cu salarii mari dar si de la cei cu pensii nemeritate si sa-i dea la cei ce au pensii sub 150 lei.