O NOUĂ LOVITURĂ PENTRU DNA ȘI KOVESI – COLONELUL DRAGOMIR E LIBER!
Daniel Dragomir a fost arestat 192 de zile în dosar la cererea DNA
Fostul sef al gruparii sectoare informativ-operative a Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, Daniel Dragomir, a obtinut achitare si pentru infractiunea de „folosire in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite”. Culmea Justeitiei – Tribunalul Bucuresti a constatat ca „fapta nu exista”.
Singura acuzatie din rechizitoriul DNA care a rezistat controlului judecatoresc a fost participatia improprie la fals in inscrisuri sub semnatura privata, pentru care sotii Dragomir au fost condamnati la 1 an inchisoare cu suspendare. Interesant este ca aceasta a patra infractiune a fost „descoperita” de procurorii anticoruptie ulterior punerii in miscare a actiunii penale si retinerii lui Daniel Dragomir, masuri luate la 12 ianuarie 2015.
Daniel Dragomir a negociat în Irak eliberarea ziaristilot – NU Coldea!
Numirea lui Florian Coldea a survenit ca urmare a rezolvării dosarului jurnaliștilor răpiți în Irak. Colonelul Daniel Dragomir a fost cel care a mers în Irak și a condus operațiunea, iar Florian Coldea a fost cel care transmitea informațiile către președintele Băsescu, fiind în România. Abia la final, Coldea a ajuns în Irak pentru a le da banii de răscumpărare teroriștilor.
Dragomir era vorbitor de arabă, pe care o învățase la Londra, franceză și engleză și avea si alte legături cu rețeaua de sprijin din lumea arabă. De asemenea acesta era singurul român medaliat de două ori la olimpiade internaționale de filosofie (Istanbul 1996 și Varșovia 1997) și fusese direct admis la Academia Națională de Informații. În anul 2001 o absolvise ca șef de promoție, iar ulterior s-a remarcat în SRI
contribuind decisiv în mai multe dosare sensibile. La capătul celălalt se afla Florian Coldea, care terminase liceul la seral, rămăsese repetent la Institutul Politehnic din Timișoara și mai apoi, a fost nevoit să rămână subofițer la SRI pentru că nu luase notă de trecere la licența de la Academia Națională de Informații.
Și Coldea și Dragomir au fost implicați în rezolvarea dosarului jurnaliștilor răpiți în Irak. Amândoi erau tineri, dar după ce președintele a comparat CV-urile celor doi a considerat că între un șef de promoție și un repetent, se impune alegerea unui repetent la conducerea celui mai important serviciu de informații. În general, în zona fostei, dar și a actualei securități există percepția că se lucrează mult mai bine cu persoane cu intelect mediu întrucât sunt mult mai buni executanți și mult mai ușor de controlat.
Devenind la subiectul acestui articol, se poate deduce cu ușurință de ce Traian Băsescu l-a preferat pe Florian Coldea.
Kovesi o promovare controlată
În ceea ce o privește pe Laura Codruța Kovesi, lucrurile sunt similare, dar mult mai simple.
Aceasta era un tânăr procuror care nu excelase la învățătură dedicând mult timp meciurilor de baschet. La 28 de ani era magistrat la Sibiu cu doar 3 dosare la activ. Însă tatăl său era celebrul Ioan Lascu, unul dintre cei mai longevivi procurori șefi din țară. Aproape 20 de ani fusese procuror șef în timpul dictaturii ceaușiste și a rămas în aceeași funcție și după. Asta spune câte ceva despre relațiile sale, însă ceea ce spune și mai multe este legătura strânsă pe care o avea cu Vasile Blaga, mâna dreaptă a lui Traian Băsescu la acea vreme.
Dacă președintele și-ar fi dorit o schimbare de paradigmă prin promovarea unor tineri curați și competenți, ar fi avut de unde să aleagă. Însă criteriile după care a ales au fost aceleași cu ale celei mai mari părți ale politicienilor, care nu au nimic în comun cu meritocrația.
Oamenii cu adevărat puternici aleg în funcții cheie persoane de tipul lui Daniel Dragomir, îi promovează și le dă aripi, nu-i frustrează aruncându-i aproape în anonimat.
La noi se aplica principiul „DNA sa vina sa va ia”