1,8 milioane lei amendă pentru munca la negru in Braşov

1,8 milioane lei amendă pentru munca la negru in Braşov

1 541

Sunt sancţiunile aplicate anul trecut de Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă; inspectorii au dat şi 2,1 milioane lei amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. Dacă unii angajaţi îşi pârăsc şefii că nu le fac contracte de muncă, alţii preferă să nu aibă contracte

Sunt sancţiunile aplicate anul trecut de Inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă; inspectorii au dat şi 2,1 milioane lei amenzi pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă. Dacă unii angajaţi îşi pârăsc şefii că nu le fac contracte de muncă, alţii preferă să nu aibă contracte, mai ales dacă încasează ajutoare sociale.
Se pare că practica de a lucra cu angajaţi la „negru” nu va dispărea prea curând la Braşov, deşi amenzile sunt consistente. Pe parcursul anului 2016, 99 de amenzi, în valoare de 1.810.000 lei au lăsat inspectorii ITM la adresele angajatorilor.
Adrian Reit, inspector şef ITM Braşov, spune că au fost identificate 328 de persoane muncind fără forme legale, mai mult cu 24 faţă de anul trecut. Inspectorii au formulat 9 plângeri penale pentru 9 angajatori la care au fost identificaţi 111 persoane care nu aveau contracte individuale de muncă.
Inspectorii ITM spun că domeniile cu cei mai mulţi angajaţi „la negru” sunt serviciile şi construcţiile. Sunt însă şi situaţii în care chiar angajaţii cer să lucreze fără forme legale, mai ales dacă sunt beneficiari de ajutoare sociale. Sectorul construcţiilor este însă unul în care se produc numeroase accidente de muncă – 0.35 pe primul lor este fabricarea autovehiculelor de transport rutier unde au s-au înregistrat 50 de accidentaţi, colectarea tratarea şi eliminarea deşeurilor, cu 17 accidentaţi, construcţiile, cu 25 de accidentaţi şi industria alimentară cu 10 accidentaţi.
Cei mai mulţi accidentaţi în muncă sunt muncitorii necalificaţi, dar au fost şi şoferi şi lăcătuşi mecanici. În 2016, în total, 242 de persoane accidentate au fost anunţate la ITM Braşov, dintre care 4 persoane au fost accidentate mortal. Este vorba despre angajaţi ai firmelor care au sediul la Braşov, indiferent de locul producerii accidentului. Dacă evenimentele în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă cresc, cel al inspectorilor ITM scade.
În 2016, în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă au fost peste 1.300 de controale, în urma cărora au fost aplicate 223 de amenzi, în valoare de peste 700.000 lei.

Vifor Rotar

santier iarna1

COMENTARII

  1. Foarte bine,dar inca prea putin pentru stoparea acestui fenomen, care reduce veniturile statului.Controlul este inca foarte slab,ca de, altfel, in toate unitatile cu asemenea profil di toata tara. Exigenta este slaba si coruptia in floare !!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.