Airbus şi Bell Helicopters se bat pentru IAR Ghimbav

Airbus şi Bell Helicopters se bat pentru IAR Ghimbav

0 588

Aparate de luptă franceze si americane duc o lupta surdă deasupra IAR Ghimbav. Este scenariul construit de un ziar online central pe tema investiţiilor de la fabrica braşoveană, prinsă între angajamentele cu Airbus si Bell Helicopters.

Aparate de luptă franceze si americane duc o lupta surdă deasupra IAR Ghimbav. Este scenariul construit de un ziar online central pe tema investiţiilor de la fabrica braşoveană, prinsă între angajamentele cu Airbus si Bell Helicopters.
Preşedintele Franţei, Francois Hollande, inaugura, în 13 septembrie anul trecut, lucrările de construire a unei fabrici Airbus la Ghimbav, unde să se construiască elicoptere H215. Seful statului francez declarat atunci că Ministerul Apărării din România ar putea fi chiar primul client al fabricii, în 2018.
Doua luni mai târziu, americanii de la Bell Helicopters anunţau şi ei încheierea unui memorandum cu IAR Ghimbav în vederea unei colaborări. Americanii ar putea produce componente sau asambla la fabrica de la Ghimab elicopterul de atac Viper, total diferit de elicopterul francezilor, dacă Guvernul României va decide să cumpere acest aparat.
Fabrica pe care o construiesc la Ghimbav francezii înseamnă însă şi 350 de locuri de muncă, plus multe altele în industria orizontală.hollande airbus
Premierul de atunci, Dacian Cioloş, a evitat să angajeze România printr-o promisiune, dar a alocat fonduri către IAR Ghimbav pentru modernizarea a 7 elicoptere Puma, model vechi de 40 de ani. Actualul premier al României, Sorin Grindeanu nu a participat marţi la discursul lui Klaus Iohannis din Parlament pentru că se întâlnea cu ambasadorul Statelor Unite şi purta o discuţie pe tema investiţiei americane de la Ghimbav.
Dacă autorităţile române ar bate palma cu francezii, aceştia ar crea locuri de muncă bine plătite, foarte necesare economiei noastre.
Dacă premierul s-ar înţelege cu americanii, aceştia ar putea sprijini guvernul PSD în disputa politică internă din România. Cel care ar fi putut lămuri lucrurile ar fi fost Neculai Banea, directorul IAR Ghimbav, fost secretar de stat în Ministerul Economiei tocmai când Ministerul Economiei încheia un memorandum cu americanii, fără ca Ministerul Apărării Naţionale să fie implicat.
Directorul Banea, nu a răspuns ieri apelurilor jurnaliştilor, pentru a preciza care este situaţia contractuală a societăţii pe care o conduce.
Un elicopter Viper de atac costă 31 de milioane de euro, este unul dintre cel mai bine echipate elicoptere de luptă, folosite doar de armatele americană şi pakistaneză. Preţul unui elicopter Airbus H215 cu dotări minime este de 13 milioane de euro şi poate depăşi binișor acest nivel în funcţie de opţionale.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.