Brasovul – o capitala culturala izolata
Daniel Nazare, director Biblioteca Judeteana „George Baritiu”, constata ca Brasovul este cel mai izolat oras din Romania - nu avem conexiune aeriana, terestra si nici feroviara, se circula foarte greu. In ciuda acestui fapt, avem de patru ori mai multi turisti fata de Sibiu, care a fost capitala europeana a culturii
Reprezentantii organizatiilor nonguvernamentale si asociatiilor brasovene s-au intalnit din nou pentru o consultare publica. Acestia au analizat din nou punctele forte dar si cele vulnerabile ale Brasovului, pentru ca dosarul de candidatura la titlul de capitala europeana a culturii sa fie unul cat mai bun.
Pentru identificarea aspectelor pozitive si negative, sunt implicati si brasovenii, care pot accesa un sondaj online pe site-ul brasov2021.ro.
In acelasi scop, se realizeaza o cercetare sociologica, aplicata mai multor categorii socio-profesionale. Consultarile publice cu brasovenii, reprezentantii mass-media, ai institutiilor culturale si ai altor comunitati, sunt si ele menite sa aduca imbunatatiri pentru candidatura.
80 % din fenomenul cultural este concentrat in zona istorica, in timp ce in zonele periferice sau in cartierele mai indepartate de centru nu se organizeaza evenimente, concerte sau expozitii. Reprezentantii institutiilor de cultura cred ca aceste manifestari culturale trebuie transferate si in cartiere, pentru ca toti brasovenii sa aiba acces la ele.
In momentul in care Brasovul va fi desemnat capitala europeana a culturii, se vor primi mai multe fonduri europene si bani publici. Pe langa reabilitarea Garii, aeroportul si autostrada Comarnic Brasov sunt considerate absolut necesare pentru accesul brasovenilor si al vizitatorilor la poalele Tampei. Orele indelungate pe care le turistii le petrec pe drum, ar putea fi folosite pentru a se plimba mai mult in Brasov.
Daniel Nazare, director Biblioteca Judeteana „George Baritiu”, constata ca Brasovul este cel mai izolat oras din Romania – nu avem conexiune aeriana, terestra si nici feroviara, se circula foarte greu. In ciuda acestui fapt, avem de patru ori mai multi turisti fata de Sibiu, care a fost capitala europeana a culturii.
Realizarea mai multor muzee, dezvoltarea celor existente si gasirea unor noi locatii pentru institutiile culturale nevoite sa retrocedeze spatiile sunt alte solutii propuse de participantii la consultarea publica.
Brasovul este foarte iubit de romani si straini, motiv pentru care si pe retelele de socializare se bucura de o apreciere aparte in randul candidatelor la titlul de capitala europeana a culturii pentru anul 2021.
Vifor Rotar