Acţiunile săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a împiedicării exercitării puterii de stat, neprevăzute în Codul penal
Acest demers legislativ se impune pentru că „România a fost întotdeauna un stat extrem de tolerant”, iar „lipsa unor măsuri care să descurajeze şi să pedepsească orice acţiune împotriva ordinii constituţionale săvârşite de persoane, organizaţii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestări”, susţine deputatul.
„Evenimentele de la Târgu-Mureş în cadrul cărora s-a cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, precum şi cererile europarlamentarilor români de etnie maghiară László Tőkés şi Csaba Sogor impun ca Parlamentul României să adopte acest act normativ prin care să reglementăm faptul că în România, libertatea, democraţia, dreptul de mişcare şi liberă exprimare, nu pot merge până la nivelul la care prin abordări extremiste, separatiste, revizioniste, se atacă esenţa statului român”, se arată în expunerea de motive a iniţiatorului.
Proiectul de lege acoperă „un vid legislativ”, incriminând anumite tipuri de acţiuni săvârşite în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării exercitării puterii de stat ce nu sunt prevăzute, în Codul penal, la articolul 397 (Acţiuni împotriva ordinii constituţionale) şi nici nu pot fi încadrate la art. 367 (Constituirea unui grup infracţional organizat), art. 368 (Instigare publică) sau la art. 369 (Incitare la ură sau discriminare), susţine deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, în expunerea de motive a actului normativ. (Mediafax)