Maica Teodosia a fost omagiată de către unirişti brașoveni

Maica Teodosia a fost omagiată de către unirişti brașoveni

0 359

Sala festivă a Colegiului Naţional „Unirea” poartă, de vineri, numele Zoricăi Laţcu. Este felul în care generaţia de astăzi o omagiază pe cea cea a fost Maica Teodosia, călugăriţa poetă, născută şi educată la Braşov. Patriarhul Justinian a numit-o „perla monahismului românesc”.

Sala festivă a Colegiului Naţional „Unirea” poartă, de vineri, numele Zoricăi Laţcu. Este felul în care generaţia de astăzi o omagiază pe cea cea a fost Maica Teodosia, călugăriţa poetă, născută şi educată la Braşov. Patriarhul Justinian a numit-o „perla monahismului românesc”. În 17 martie se împlinesc 100 de ani de la naşterea fostei absolvente iar personalitatea ei a fost evocată de preoţi profesori. Evenimentul a fost completat cu un recital de poezie mistică şi de muzică bizantină.
Zorica Lațcu – Maica Teodosia a urmat, timp de opt ani, între 1928 şi 1936, cursurile Liceului „Principesa Elena”, numele din trecut al Colegiului Unirea. Tânăra cu inteligenţă sclipitoare a urmat studii filologice şi a lucrat şi la Institutul Lingvistic Român, unde, împreună cu Sextil Puşcariu, a colaborat la editarea „Dicţionarului Limbii Române“.
Versuri a început să scrie din studenţie şi a debutat în 1941 cu un volum de poezii laice. Povăţuită de Arsenie Boca, a intrat în viaţa monahală.maica teodosia1
Mănăstirea a fost însă închisă de comunişti, iar braşoveanca trecut prin mai multe temniţe, a avut domiciu forţat în apropiere de Brăila şi abia în 1970 a revenit în oraşul natal, Braşovul, pe care nu l-a mai părăsit până în clipa când a fost chemată la cer, 20 de ani mai târziu. Astăzi se împlinesc 100 de ani de la naşterea poetesei călugăriţe.
A fost lansată colecția omagială „Urme de lumină”, dedicată părintelui Arsenie, părintelui Teofil, Maicii Teodosia și tuturor mărturisitorilor pentru ortodoxie din temnițele comuniste. De asemenea, a fost lansat şi CD-ul audio „Miresme de Rai”, cu texte din opera Zoricăi Lațcu.
Uniriştii au citit poeziile Zoricăi Laţcu iar versurile i-au uimit.
În cadrul evenimentului, actrița Manuela Golescu și protopsaltul Dimitrie Voicescu au oferit un recital de poezie mistică din creația Maicii Teodosia, precum și de muzică bizantină.
Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național „Unirea”, în colaborare cu Protopopiatul Ortodox Brașov și Fundația Golescu, cu sprijinul Asiociației Internaționale a Femeii Creștine Brașov.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.