„Balena albastră” face ravagii şi la Braşov
O tânăra din Codlea a fost la un pas să devină victimă a jocului „Balena albastră” Instituţionalizată la Complexul de Servicii „Măgura“ din Codlea, adolescenta s-a speriat înainte de a duce sinistrul joc la capăt şi a anunţat conducerea centrului. Anchetatorii suspectează că şi tânărul sinucis la Codlea în urmă cu aproape 3 săptămâni este o victimă a jocului Balena Albastră.
O tânăra din Codlea a fost la un pas să devină victimă a jocului „Balena albastră”
Instituţionalizată la Complexul de Servicii „Măgura“ din Codlea, adolescenta s-a speriat înainte de a duce sinistrul joc la capăt şi a anunţat conducerea centrului. DGASPC a dispus consilierea tuturor copiilor aflaţi în centrele din subordine în legătură cu pericolul la care se expun, dar toţi părinţii sunt avertizaţi să-şi supravegheze copiii. Anchetatorii suspectează că şi tânărul sinucis la Codlea în urmă cu aproape 3 săptămâni este o victimă a jocului Balena Albastră.
Tânăra instituţionalizată la Complexul de Servicii „Măgura“ Codlea a intrat din curiozitate în jocul Balena Albastră. Potrivit Lidiei Mailat, purtător de cuvânt DGASPC Braşov, fata susţine că ar fi primit un cod, urmat de o hartă care îi arăta locaţia ei şi de o îndrumare, să se deplaseze pe o anumită stradă, unde ar fi în siguranţă. Atunci fata s-a speriat, şi-a deconectat telefonul de la internet şi a anunţat conducerea centrului.
Conducerea centrului a anunţat, la rândul ei, Poliţia, care face acum cercetări.
Anchetatorii suspectează că prima victimă a acestui joc, în România, este tânărul găsit sinucis în urmă cu aproape 3 săptămâni pe Dealul Mărul dulce din Codlea. O altă suspiciune este că jocul „Leşinul”, jucat recent de cinci tineri din Iasi, ar fi o variantă a „Balenei albastre”.
Tânăra din Codlea este acum consiliată, iar conducerea DGASPC Brașov a transmis tuturor șefilor de centre din subordine solicitarea ca personalul de specialitate să consilieze copiii din centre și să îi facă să conștientizeze pericolul la care se expun intrând în acest joc. La rândul lor, părinţii trebuie să fie atenţi la toate semnalele transmise de copiii lor şi să le explice pericolele nebănuite ale internetului.
Poliţia, Ministerul Educaţiei şi Patriarhia Română pregătesc chiar o campanie de prevenire a elevilor asupra efectelor nefaste ale jocului „Balena Albastră”, al cărui final ar putea fi chiar decesul.
În spatele jocului s-ar află adulţi care îi atrag pe tineri în grupuri de socializare şi le alimentează frustrările, cu mesaje ţintite despre deşertăciunea vieţii şi cât de neînsemnaţi sunt oamenii.
Cei care intră în joc ar avea de îndeplinit 50 de sarcini, pe parcursul a 50 de zile. Participantul ar trebui să se autoizoleze, să urce pe clădiri sau pe poduri.
În momentul în care jucătorii ezită să facă ceea ce li se cere, sunt ameninţaţi cu dezvăluirea de informaţii despre ei sau familii. Este momentul în care mulţi adolescenţi cedează. Numele „Balenă Albastră” a fost inspirat de episoadele de sinucidere care se înregistrează uneori în rândul cetaceelor, care eşuează pe ţărm şi mor.
Vifor Rotar