Sursa duală de încălzire – o posibilă soluţie şi pentru Braşov

Sursa duală de încălzire – o posibilă soluţie şi pentru Braşov

0 497

Primăriile sunt principalii responsabili în deciziile privind energia termică! Este unul din amendamentele care vor fi introduse în legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică. În Romania, sistemul centralizat pare să fi eşuat, în condiţiile în care din 325 de sisteme centralizate mai funcţionează doar 64, in timp ce Polonia, de exemplu, a reuşit să menţină 90% din sistem, ce-i drept fără subvenţie

Primăriile sunt principalii responsabili în deciziile privind energia termică! Este unul din amendamentele care vor fi introduse în legea privind serviciul public de alimentare cu energie termică. În Romania, sistemul centralizat pare să fi eşuat, în condiţiile în care din 325 de sisteme centralizate mai funcţionează doar 64, in timp ce Polonia, de exemplu, a reuşit să menţină 90% din sistem, ce-i drept fără subvenţie.
Membrii comisiei de industrie şi servicii din Camera Deputaţilor au organizat la Braşov o dezbatere pe această temă la care au participat toţi actorii implicaţi.
Iulian Iancu, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii, a spus ieri la Braşov că autoritatea locală este cea care, în baza acestei legi, va defini ce tip de gestiune, ce tip de soluţie în alimentare, ce tip de subvenţie şi ce tip de materie primă va utiliza.
În Europa avem numeroase exemple de succes ale sistemului centralizat. Dacă la noi, din 325 de sisteme centralizate în tot atâtea localități, au mai rămas 64, în Polonia 89% funcționează în continuare, fără subvenție, însă după regulile de piață. La Braşov din aproximativ 80.000 de locuinţe branşate la sistemul public după revoluţie au mai rămas aproximativ 10%.
Doru Ciocan, preşedintele ANRSCUP, spune că România trebuie să se întoarcă la sistemul centralizat, care poate folosi tot soiul de combustibili, cu protejarea mediului şi în acelaşi timp poate să producă şi energie electrică, nu numai energie termică.centrala apartament
Cum s-ar putea face ca acest sistem să funcţioneze fără piedici după ce, de la 1 aprilie 2018 subvenţia pe energie termică se va acorda doar consumatorului vulnerabil şi doar pe baza unui contract individual de consum? Greu de spus, mai ales că astfel de contorizări individuale nu există încă.
Potrivit lui Vasile Emil Martin, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari Braşov, din perspectivă legală, sursa duală de încălzire dusă la uşa apartamentului va fi o soluţie viabilă, dar costurile nu trebuie lăsate în sarcina proprietarilor.
Participanţii la dezbatere au discutat şi despre concurenţa la producţie. În prezent în majoritatea localităţilor din România nu există decât un producător deci şi dacă ar vrea să cumpere energia de la altcineva, primăriile nu ar avea de la cine. Legea va permite mai multor producători să intre în sistem cu surse diferite de producere a energiei termice iar bătălia se va da ulterior pe un preţ cât mai redus.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.