„Meserii uitate. Cizmarii şi pantofarii” la Muzeul de Etnografie
Cum se face încălţămintea?La această întrebare a răspuns practic un vechi pantofar din Braşov câtorva elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2. Meşterul pantofar le-a arătat elevilor fiecare fază de lucru prin care trece pielea până să devină pereche de pantofi.
Cum se face încălţămintea?La această întrebare a răspuns practic un vechi pantofar din Braşov câtorva elevi de la Şcoala Gimnazială nr. 2. Meşterul pantofar le-a arătat elevilor fiecare fază de lucru prin care trece pielea până să devină pereche de pantofi. Atelierul a făcut parte din expoziţia „Meserii uitate. Cizmarii şi pantofarii” expoziţie găzduită de Muzeul de Etnografie Braşov.
Odată cu evoluţia tehnologiei, meserii precum cea de reparator de stilouri, tocilar, pălărier, ceasornicar, cizmar sau pantofar par a fi desprinse din alte vremuri. Muzeul de Etnografie Braşov a dorit să aducă în atenţie meseriile uitate prin demonstraţii de practicare a unui vechi meşteşug din zonă. Invitat a fost meşterul pantofar braşovean Bálint István, care le-a explicat micilor vizitatori ai muzeului cum se confecţionează un pantof.
Elevii au aflat ce presupunea în urmă cu ani buni acest meşteşug, cum stăteau ucenicii chiar şi 5 ani pe lângă un meşter pentru a învăţa meserie, cum erau organizate breslele în perioada medievală dar şi lucruri practice precum luarea măsurii pentru o pereche de pantofi. Copiii au aflat că pentru ca o pereche de pantofi să fie comodă nu este suficient să ştii lungimea piciorului.
După ce măsoară temeinic talpa piciorului meşterul pantofar croieşte apoi tiparul din carton şi feţele care se pun pe calapod. Abia apoi totul începe să semene cu un pantof.
Pas cu pas copiii au urmărit toate etapele confecţionării manuale a unui pantof. Impresionaţi de atenţia şi dibăcia meşterului, copiii au mărturisit că nu şi-au imaginat niciodată că pentru a confecţiona o pereche de pantofi se munceşte atât.
Meşterul braşovean care a realizat demonstraţiile se pricepe ca pe vremuri, doar că prea puţini îi mai trec pragul atelierului.
În epoca produselor în serie, Muzeul de Etnografie Braşov şi-a propus să susţină şi să aducă în atenţie meseriile care nu prea se mai practică în prezent.
Vifor Rotar