Violenţa în familie continuă să facă victime în România

Violenţa în familie continuă să facă victime în România

0 346

Ştiaţi că violenţa domestică determină incapacitate temporară de muncă într-o măsură mai mare decât accidentele rutiere sau bolile infecţioase? Legislaţia în domeniu este în continuă schimbare şi protejează victima. Agresorul poate rămâne fără locuinţă şi chiar poate face puşcărie dacă nu respectă ordinul de protecţie emis de instanţă

Ştiaţi că violenţa domestică determină incapacitate temporară de muncă într-o măsură mai mare decât accidentele rutiere sau bolile infecţioase? Legislaţia în domeniu este în continuă schimbare şi protejează victima. Agresorul poate rămâne fără locuinţă şi chiar poate face puşcărie dacă nu respectă ordinul de protecţie emis de instanţă. Astfel de informaţiile au fost oferite de autorităţi persoanelor aflate în situaţii de risc în cadrul programului „săptămâna prevenirii criminalităţii” care a avut loc la Căminul pentru Persoane Vârstnice din Braşov.
Poliţiştii de la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu specialişti de la Centrul pentru Prevenirea şi Combaterea Violenţei în Familie Braşov din cadrul Bisericii Reformate „Casa Speranţei” s-au întâlnit cu vârstnicii care frecventează Academia Seniorilor dar şi cu alte persoane expuse riscului de violenţă în familie.
Doamnele prezente la întâlnire au aflat care sunt modalităţile de prevenţie şi de intervenţie în cazurile de violenţă în familie. Din păcate, sprijinul nu mai poate veni dacă victimele se răzgândesc şi-şi retrag plângerile de la poliţie, aşa cum se întâmplă de multe ori, spune cms şef. Mihaela Hermeneanu, Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, IPJ Braşov.
Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie a fost de foarte multe ori modificată şi actualizată. În prezent există posibilitatea emiterii unui ordin de protecţie care dă victimei dreptul de a cere îndepărtarea agresorului chiar şi din domiciliul conjugal cu toate că este proprietar. Ordinul poate să prevadă şi interzicerea apropierii de victimă pe o distanţă de câteva sute de metri de domiciliului, şcoala sau locul de muncă al victimei.viol vulcan
Mii de persoane, victime ale violenţei domestice, au ajuns numai în centrul special infiinţat în urmă cu 14 ani din cadrul Bisericii Reformate Casa Speranţei. Din păcate numărul agresiunilor rămâne ridicat, spune psihologul Antal Dalma Delia.
Întâlnirea a fost una interesantă şi foarte utilă consideră beneficiarii din cadrul programului Academia Seniorilor.
Violenţa în familie reprezintă orice formă de agresiune fizică, psihică, emoţională, sexuală şi economică săvârşită cu intenţie de un membru al familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii. Din păcate statisticile arată că în 50% din cazurile în care bărbaţii îşi abuzează partenerele sunt de asemenea abuzaţi şi copiii. Orice caz de violenţă se poate raporta la 112.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.