Nici un ucenic nu a fost şcolit anul trecut la Braşov

Nici un ucenic nu a fost şcolit anul trecut la Braşov

0 463

Deşi sunt încheiate peste 600 de convenţii între angajatori şi Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Braşov pentru diferite forme de sprijin, nici un patron nu a vrut să pregătească ucenici. Procedurile greoaie şi remuneraţia mică i-au făcut pe angajatori să prefere alte forme de sprijin din partea statului

Deşi sunt încheiate peste 600 de convenţii între angajatori şi Agenţia Judeţeană de Ocuparea Forţei de Muncă Braşov pentru diferite forme de sprijin, nici un patron nu a vrut să pregătească ucenici. Procedurile greoaie şi remuneraţia mică i-au făcut pe angajatori să prefere alte forme de sprijin din partea statului. Pentru a vedea de ce îmbunătăţi au nevoie legile uceniciei şi a stagiului la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a avut loc o dezbatere publică.
Scopul consultării a fost acela de a identifica problemele reale ale angajatorilor pentru a le transpune în modificările legii privind ucenicia la locul de muncă şi a legii privind efectuarea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Datele arată că anul trecut s-au încheiat doar 170 de contracte de ucenicie şi 60 de contracte stagiatură la nivel naţional. La Braşov nu s-a înregistrat nici un contract de ucenicie ci doar un angajator a solicitat stimulentul pentru un singur stagiar, confirmă Liliana Dragomir, director executiv AJOFM Braşov.
Printre modificările propuse la legile uceniciei şi a stagiului se numără creşterea acestor stimulente acordate angajatorilor. Potrivit deputatului PSD Roxana Mânzatu, pentru ucenici se oferă echivalentul a 250 de euro în lei pe lună pe durata contractului de ucenicie, iar pentru stagiarii absolvenţii de studii superioare angajatorii pot solicita 300 de euro lunar pe durata contractului de stagiatură.
În condiţiile în care angajatorilor le este tot mai greu să-şi găsească personalul de care au nevoie, o asemenea lege este aşteptată cu mare interes de managerii de firme.
Silviu Coste, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, consideră că este o modificare a legii destul de deschisă care vine în întâmpinarea mediului de afaceri şi a problemelor pe care întreprinzătorii le-au depistat de-a lungul celor 12 ani de când a apărut legea.
Modificările la cele două legi prevăd ca la finalizarea uceniciei sau a stagiului, angajaţii să primească certificate doveditoare în acest sens care le va oferi calificarea în domeniu. Proiect de lege se află în dezbatere în Senatului, prima cameră sesizată.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.