Veteranii de război propun reinstituirea serviciului militar

Veteranii de război propun reinstituirea serviciului militar

0 367

Ceremonial militar şi religios la Monumentul Soldatului Necunoscut din Piaţa Unirii. Autorităţile braşovene au sărbătorit în avans Ziua Veteranilor de Război, celebrată în 29 aprilie. Marea durere a veteranilor de război braşoveni, dintre care nici 250 nu mia trăiesc astăzi, este că tinerii nu mai sunt interesaţi de istoria ţării

Ceremonial militar şi religios la Monumentul Soldatului Necunoscut din Piaţa Unirii. Autorităţile braşovene au sărbătorit în avans Ziua Veteranilor de Război, celebrată în 29 aprilie. Marea durere a veteranilor de război braşoveni, dintre care nici 250 nu mia trăiesc astăzi, este că tinerii nu mai sunt interesaţi de istoria ţării. Unii dintre foştii luptători pe front propun reinstituirea serviciului militar.
Ceremonialul a început miercuri cu intonarea Imnului de Stat al României.
Alături de veteranii de război, la eveniment au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, care au depus coroane.
Prezenţi au fost şi câţiva tineri liceeni, care îşi amintesc încă de poveştile spuse de bunicii sau străbunicii lor, care au fost pe front.
Ceremonialul s-a încheiat în acordurile Fanfarei Academiei Forţelor Aeriene „Henri Coandă”
Deşi au apreciat că le-au fost alături, veteranii de război spun că, totuşi, prea puţini tineri mai sunt interesaţi de istoria patriei. Generalul Mircea Vlaicu a plecat pe front la 21 de ani şi a luptat aproape 3 ani în al Doilea Război Mondial. Colonelul Gheorghe Andrieş s-a înrolat voluntar în Armată, în 1943. Şi-ar dori ca astăzi să fie reintrodus serviciul militar, măcar 9 luni, iar tinerii să nu mai plece în pribegie.
„Armata înseamnă cultură, înseamnă disciplină, înseamnă respect, înseamnă patriotism. O ţară care îşi pierde patrioţii, dispare”, a spus ieri în Piaţa Unirii col. Gheorghe Andrieş.
În România, după cel de-al Doilea Război Mondial, cei care s-au întors de pe front au avut de îndurat şi nedreptăţile regimului comunist.
La începutul anilor 90 trăiau câteva mii de veterani de război. Acum, în Braşov numărul lor nu depăşeşte 250.

În acest an se împlinesc 115 ani de la instituirea în România a calităţii de veteran de război, prin Decretul Regal semnat de Regele Carol I, la 29 aprilie 1902, pentru foştii luptători participanţi la Războiul de Independenţă din 1877-1878 .

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.