Şcoli profesionale în alimentaţie şi turism la Braşov
Şcoala profesională duală a fost „vedeta” Târgului de licee, organizat în week-end. Fiecare unitate şi-a prezentat oferta şcolară şi activităţile extraşcolare; cea mai mare aglomeraţie a fost la standurile şcolilor care au şi învăţământ profesional. La Braşov, forma duală se va dezvolta din toamnă şi în domeniile alimentaţie şi turism
Şcoala profesională duală a fost „vedeta” Târgului de licee, organizat în week-end. Fiecare unitate şi-a prezentat oferta şcolară şi activităţile extraşcolare; cea mai mare aglomeraţie a fost la standurile şcolilor care au şi învăţământ profesional. La Braşov, forma duală se va dezvolta din toamnă şi în domeniile alimentaţie şi turism, prin deschiderea a trei clase la Colegiul Tehnic Maria Baiulescu.
Elevii au fost cei care au prezentat oferta unităţilor în care se pregătesc, dar şi produse la care şi ei au lucrat.
Cei de la şcolile profesionale au adus şi diverse aparate sau au făcut demonstraţii.
Învăţământul profesional dual a fost şi subiectul unei mese rotunde la care au participat agenţi economici şi reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei.
În următorul an şcolar, la Braşov vor fi aproximativ 1450 de locuri în învăţământul profesional, care reprezintă jumătate din locurile la nivel liceal. În plus, din toamnă, în Braşov vor fi trei noi clase în învăţământul profesional în domeniile alimentaţie publică şi turism, confirmă prof. Mirela Blemovici, inspector şcolar general delegat IŞJ Braşov.
Reprezentanţii Ministerului Educaţiei ştiu că învăţământul profesional este încă privit ca alternativă pentru cei care nu ajung la un liceu bun.
În viitor, reprezentanţii Ministerului vor ca şi căminele, cantinele şi infrastructură sportivă să fie dezvoltată în cadrul şcolilor profesionale, tocmai pentru a atrage mai mulţi candidaţi.
Vifor Rotar