Braşovenii nu au uitat de Ziua Regalităţii

Braşovenii nu au uitat de Ziua Regalităţii

0 346

S-au împlinit 151 de ani de când Principele Carol de Hohenzollern ajungea pe pământ românesc! 10 mai este însă şi ziua în care Carol I a fost încoronat ca primul rege din istoria noastră. Ziua Regalităţii pe care românii au celebrat-o şi cinstit-o ani de rândul nu este uitată de braşoveni, care îşi amintesc încă poeziile pe care le recitau odinioară în cinste Regelui

S-au împlinit 151 de ani de când Principele Carol de Hohenzollern ajungea pe pământ românesc! 10 mai este însă şi ziua în care Carol I a fost încoronat ca primul rege din istoria noastră. Ziua Regalităţii pe care românii au celebrat-o şi cinstit-o ani de rândul nu este uitată de braşoveni, care îşi amintesc încă poeziile pe care le recitau odinioară în cinste Regelui.
„10 mai va fi de-a pururi sfântă zi că ea ne-a dat/ Domn puternic ţării noastre / Libertate şi Regat” sau „Avem un rege care este voinic şi chipeş ca-n poveste / de viţă mare-mpărătească şi-n veci să ne trăiască”, sunt versurile de care îşi aduc aminte cei mai mulţi dintre pensionarii braşoveni, care le recitau pe vremea când erau foarte tineri.
La 10 mai 1866 principele Carol de Hohenzollern devenea domnitorul României iar la 10 mai 1881 Carol I era încoronat regele României. Mulţi braşovenii cinstesc această zi şi şi-ar dori ca politicienii de azi să înveţe din ceea ce a însemnat monarhia pentru români.
Muzeul Judeţean de Istorie din Piaţa Sfatului găzduieşte o expoziţie temporară unde poate fi văzută şi uniforma de vânător 02.35 de munte a Regelui Ferdinand. Ţinuta este una dintre cele mai importante piese istorice aduse vreodată într-un muzeu de istorie din Braşov. În calitatea sa de “cap al oştirii”, regele Ferdinand dispunea de mai multe uniforme, însă aceasta era preferata lui.
După deces, Regele Ferdinand a fost aşezat pe catafalc în uniforma de vânători. Familia a vrut să îl înmormânteze cu acea ținută militară, însă în notițele personale s-a găsit o menţiune potrivit căreia Regele Ferdinand și-a dorit uniforma de cavalerie.
Potrivit Laurei Avram, muzeograf la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov, în jurnalul său, Regina Maria povesteşte că la deschiderea testamentului regal, pentru a putea fi scoasă uniforma de vânător de munte a fost necesară tăierea vestonului. Urma se poate vedea în partea stângă a pieptului sub brevetul de decoraţii.
Între timp vestonul a fost reparat şi donat ulterior Muzeului Naţional Militar.
Uniforma include şi o pălărie tip “Alpini”, inspirată de modelul coifurilor trupelor de munte italiene, intrată şi în dotarea vânătorilor pedeştri, a vânătorilor de munte şi a grănicerilor români, în anul 1919, la iniţiativa regelui României.
Uniforma care a aparţinut regelui Ferdinand poate fi văzută la Muzeul Judeţean de Istorie Braşov alături de alte exponate ale vânătorilor de munte care fac parte din expoziţia Centenarul Vânătorilor de Munte. Din 2015, 10 mai este zi de sărbătoarea naţională.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.