Premieră națională – Braşovul are singura trecere de pietoni inteligentă din ţară!
Pe Bulevardul Saturn, la intersecţia cu Aleea Minerva, trecerea se luminează la trecerea pietonilor. Reprezentanţii municipalităţii şi ai Poliţiei Rutiere vor monitoriza „zebra” câteva luni; dacă se dovedeşte eficientă în disciplinarea şoferilor care nu acordă prioritate pietonilor la traversarea străzii, modelul ar putea fi replicat
Pe Bulevardul Saturn, la intersecţia cu Aleea Minerva, trecerea se luminează la trecerea pietonilor. Reprezentanţii municipalităţii şi ai Poliţiei Rutiere vor monitoriza „zebra” câteva luni; dacă se dovedeşte eficientă în disciplinarea şoferilor care nu acordă prioritate pietonilor la traversarea străzii, modelul ar putea fi replicat. Firma care gestionează serviciul de semaforizare în municipiul Braşov a suportat integral costurile pentru această trecere, dar fiecare dintre următoarele va costa 12.000 de euro.
Sistemul are trei elemente principale pentru a creşte siguranţa pietonilor care vor să traverseze. De-o parte şi de alta a trecerii sunt 2 stâlpi echipaţi cu corpuri de iluminat cu tehologie LED cu lumină albă-rece. În carosabil sunt încastraţi 26 de markeri luminosi cu tehnologie LED, cu lumina galbenă intermitentă, pozitionaţi transversal pentru delimitarea zonei de oprire a autovehiculelor şi longitudinal pentru delimitarea sensurilor de circulaţie.
Stâlpii au şi 2 senzori de mişcare, pentru detectarea pietonilor care urmează să traverseze. Când nu sunt pietoni, iluminatul este la 60% din totalul fluxului luminos, iar markerii luminoşi din asfalt sunt opriţi. Dacă senzorii detectează un pieton care vrea să treacă strada, aparatele de iluminat îşi cresc fluxul luminos la 100% în mai puţin de o secundă, iar ledurile din asfalt se aprind şi ele, cel puţin 30 de secunde sau pe întreaga perioadă în care sunt detectaţi pietonii. Dacă după 30 de secunde sistemul nu mai sesizează prezenţa pietonilor, revine la starea iniţială. Pe timpul zilei funcţionează pe acelaşi principiu doar markerii luminoşi din carosabil.
În Europa, acest sistem de iluminat vizibil de la 2 kilometri este utilizat doar în Olanda, spune Dan Vătăjelu, directorul general ale firmei care gestionează serviciul de semaforizare în municipiul Braşov.
Cu noul sistem, pietonii se simt mai protejaţi şi spun că astfel de „zebre” inteligente ar trebui să fie şi în alte zone din oraş.
Sistemul va fi monitorizat câteva luni, pentru a vedea rezultatele. În primele trei luni ale acestui an la Braşov s-au înregistrat mai puţine accidente rutiere la trecerile de pietoni decât anul trecut, confirmă subcomisar Ionuţ Damian, şef Biroul Rutier Braşov
În paralel, municipalitatea continuă programul de instalare a sistemului de semaforizare a trecerilor de pietoni, cu buton sau cu temporizare.
Sisteme de semaforizare vor fi instalate şi la viitoarea trecere de pietoni de pe b-dul Griviţei, între străzile Mircea cel Bătrân şi Emil Racoviţă, pe str. De Mijloc, la Şcoala Gimnazială nr 12; pe str. Zizinului, şi două pe B-dul Griviţei. Poliţia Rutieră a mai solicitat semaforizare pe Calea Bucuresti – intersecţia L.C. Babes/Soarelui, cu buton; şi pe str. Carpatilor – str.Zorilor, intersecţie semaforizată.
Vifor Rotar