Braşovenii sunt invitaţi din nou la Noaptea Muzeelor!
Gratuit sau pentru câţiva lei, braşovenii şi turiştii pot vizita în noaptea de sâmbătă spre duminică muzeele din oraş. În premieră anul acesta îşi deschide porţile şi Muzeul Civilizaţiei Urbane din Piaţa Sfatului. Curioşii vor putea vizita expoziţii permanente, instalaţii interactive, reconstituiri istorice, ateliere de reciclat jucării din materiale ecologice şi vor putea asculta şi recitaluri de muzică folk sau de muzică clasică
Gratuit sau pentru câţiva lei, braşovenii şi turiştii pot vizita în noaptea de sâmbătă spre duminică muzeele din oraş. În premieră anul acesta îşi deschide porţile şi Muzeul Civilizaţiei Urbane din Piaţa Sfatului. Curioşii vor putea vizita expoziţii permanente, instalaţii interactive, reconstituiri istorice, ateliere de reciclat jucării din materiale ecologice şi vor putea asculta şi recitaluri de muzică folk sau de muzică clasică.
Cea de-a XIII-a ediţie a Nopţii Muzeelor este un bun prilej pentru vizitatori să cunoască o parte din comorile oraşului. La Muzeul Civilizaţiei Urbane, deschis în premieră anul acesta, vizitele se vor putea face în intervalul 18.00-21.00 însă doar în grupuri de maximum 15 persoane, din pricina unor restricţii din partea ISU.
Muzeul de Etnografie va fi închis în noaptea muzeelor pentru că este în curs de reamenajare expoziţională; dar sâmbătă şi duminică pe timpul zilei, vizitatorii vor putea urmări filme documentare cu mori hidraulice din judeţul Braşov.
Deschis până la 4 dimineaţa va fi în schimb 05.23 Muzeul Casa Mureşenilor, care găzduieşte expoziţia pernanentă „Istoria familiei Mureşianu”, dar şi cele peste 600 de jucării de altădată expuse în „Muzeul Jucăriilor”. Va fi expus din nou pentru o singură noapte originalul poeziei Deşteaptă-te române!, dar muzeografii au pregătit şi multe alte surprize. Valer Rus, directorul Muzeului „Casa Mureşenilor” spune că este vorba despre instalaţia interactivă „Schimba placa!” prin care vizitatorii vor putea alege prin intermediul unor dispozitive wireless de la distanţă sunete diferite pe exponatele din expoziţie. Vor fi şi concerte muzicale de folk, de muzică clasică de pian, vioară, înăuntru sau în curtea muzeului, proiecţii laser şi atmosferă pentru toţi copiii.
Muzeul Judeţean de Istorie va putea fi vizitat gratuit, între orele 17.00 – 00.00. Aici vor fi lansate şi înscrierile pentru câteva ateliere de educaţie muzeală. În Piaţa Sfatului se va putea vizita expoziţia „Privind Alpii” însă tot acolo vor avea loc reconstituiri istorice a epocii antice dar şi o reconstituire a vânătorilor de munte. Directorul Nicolae Pepene anunţă lansarea proiectului „Am fost cetăţeanul oraşului Stalin” cu informaţii inedite descoperite de curând în arhivele Partidului Muncitoresc Român păstrate la Bucureşti.
La Muzeul de Artă, programul de vizite nocturne va fi în intervalul 18.00 – 24.00, iar taxa de intrare este 1 leu. Doritorii pot vizita Galeria Naţională, expoziţia permanentă a muzeului de artă românească modernă şi contemporană şi expoziţia temporară „Studiul pe hârtie” cu operele a patru artişti contemporani braşoveni.
Vifor Rotar