AJOFM a lansat ghidul pentru obţinerea atestatului de întreprindere socială

AJOFM a lansat ghidul pentru obţinerea atestatului de întreprindere socială

0 473

ONG-urile braşovene au aflat cum pot obţine atestatul de întreprindere socială şi atestatul de marcă socială. La prezentarea ghidului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a invitat şi o întreprindere socială pentru ca asociaţiile şi fundaţiile să aibă în faţă un exemplu de astfel de demers

ONG-urile braşovene au aflat cum pot obţine atestatul de întreprindere socială şi atestatul de marcă socială. La prezentarea ghidului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă a invitat şi o întreprindere socială pentru ca asociaţiile şi fundaţiile să aibă în faţă un exemplu de astfel de demers.
O întreprindere socială trebuie să servească interesul general, interesele unei colectivităţi sau interese personale nepatrimoniale, prin creşterea gradului de ocupare a persoanelor care aparţin unui grup vulnerabil. O caracteristică importantă a acestui tip de întreprindere o reprezintă faptul că individul şi obiectivele sociale au prioritate în faţa obţinerii de profit. Orice întreprindere socială obţine acest statut prin acordarea unui atestat, dacă respectă anumite criterii. Pentru obţinerea atestatului, solicitanţii trebuie să depună la AJOFM sau prin poştă o cerere, însoţită de actele de înfiinţare şi funcţionare.
Ileana Albu, directorul economic al întreprinderii sociale invitate la lansare, spune că entitatea s-a acreditat în decembrie 2016; de atunci oferă membrilor din zona rurală sprijin în economisirea lunară a sumelor de până la 1.000 de lei şi împrumuturi cu dobânzi cât mai mici posibil.
Cum se mai întâmplă în România, în momentul în care a fost întocmită legea, cei care ar putea beneficia de ea nu au fost consultaţi. Situaţia generează dificultăţi mari pentru ONG-uri în transformarea acestora în întreprinderi sociale.
Deşi în textul de lege se specifică în mod clar că o caracteristică de bază a întreprinderilor sociale este creşterea gradului de ocupare a persoanelor care fac parte dintr-un grup vulnerabil, cele mai multe entităţi care pot deveni întreprinderi sociale nu au legătură cu acesta. Prin grup vulnerabil se înţelege orice persoană care se află în sistemul de protecţie a copilului sau provine din acest sistem, persoanele din familiile beneficiare de ajutor social sau din familiile beneficiare de alocaţie de susţinere, persoanele solicitante de azil sau fără adăpost sau orice persoană aflată în situaţie de risc. Atestatul eliberat de AJOFM are o valabilitate de 5 ani, însă la expirarea termenului acesta poate fi prelungit.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.