Traficul de influență, încadrarea iubită de cei din DNA, eliminată?! Un nou proiect de lege pentru activitatea de lobby!
Liderul ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat miercuri, la finalul unei sedinte a conducerii partidului, ca va depune un proiect de lege pentru reglementarea activitatii de lobby, acesta fiind un proiect nou, desi exista doua proiecte mai vechi in parlament care asteapta sa raport din partea Comisiei Juridice, printre care si unul dintre proiectele din Martea Neagra (2013).
„Vom face mai intai o dezbatere cu partile interesate, este un proiect care cred ca este binevenit, legea lobby-ului, pentru ca in Romania, din pacate, avem tot felul de excese pe diferite subiecte, intre care, dupa cum stiti, si traficul de influenta. Ca sa reglementam lobby-ul si sa nu mai avem procese, acuzatii de trafic de influenta trebuie sa legiferam in mod clar, transparent aceasta activitate care exista si este reglementata in toate tarile UE”, a declarat Tariceanu.
„Vreau sa facem o consultare cu actorii institutionali din mediul privat, asociativ si sigur ca proiectele vor fi discutate impreuna, cum se procedeaza conform legii. E nevoie sa dam un impuls proaspat, sa reluam chestiunea aceasta. Sunt o serie de probleme care sunt reclamate fie de dumneavoastra, presa, fie de mediul economic si nu numai. Trebuie sa le rezolvam. Am luat aceasta initiativa, o prezint public si colegii mei se vor angrena, este un grup de lucru care va supune acest proiect dezbaterii publice”, a completat presedintele Senatului.
Presedintele Senatului a declarat ca la acest proiect este necesar avand in vedere problema traficului de influenta. „Trebuie sa legitimam in mod clar, transparent” activitatea, a spus el.
Tariceanu a precizat la acest proiect lucreaza un grup de lucru si ca doreste consultarea specialistilor din domeniu.
Intrebat ce se va intampla cu celelalte proiecte de la comisia juridica din Camera Deputatilor, Tariceanu a precizat ca probabil acum se vor reactiva si ca acest proiect va aduce „un suflu nou”.¬
Comisia juridica din Camera Deputatilor are pe ordinea de zi de mai multe saptamani doua proiecte de lege care vizeaza activitatea de lobby, intre acestea aflandu-se unul dintre legile controversate din celebra Marte Neagra din decembrie 2013. Proiectul, initiat de fostul deputat PSD Constantin Nita in 2010, a fost respins de Senat in acelasi an, iar in sedinta de plen din 10 decembrie 2013 a fost retrimisa la comisii admitandu-se existenta unor „inadvertente”. La acel moment, toate partidele au fost de acord ca este o lege necesara si si-au luat angajamentul sa o adopte pe 1 februarie 2014. Acest lucru nu s-a intamplat iar proiectul a fost pus in deja celebrul sertar al Comisiei Juridice.
Atat Guvernul Dacian Ciolos – pe 13 aprilie 2016, cat si Guvernul Sorin Grindeanu – pe 4 aprilie 2017 – au trimis un punct de vedere negativ pentru acest proiect de lege.
Pe ordinea de zi se afla si un alt proiect de lege privind reglementarea activitatilor de lobby in Romania, initiat pe 2 mai 2011 de trei deputati: Adriana Saftoiu (PNL), Sever Voinescu (PDL), Carmen Mihalcescu (PSD). Acesta a fost adoptat tacit de Senat.
Dezbaterea proiectelor a fost amanata in repetate randuri, asteptandu-se depunerea unor amendamente.