Fişele de înscriere la liceu trebuie să conţină cât mai multe opţiuni
Copii şi părinţii lor, ajutaţi de diriginţi, iau fiecare liceu cu specializările dorite şi verifică ultimele medii de admitere de anul trecut, îşi calculează şansele şi, în cele din urmă, aleg. Uşor de zis, dar şi părinţii recunosc că nu s-ar fi descurcat fără ajutorul dascălilor
Copii şi părinţii lor, ajutaţi de diriginţi, iau fiecare liceu cu specializările dorite şi verifică ultimele medii de admitere de anul trecut, îşi calculează şansele şi, în cele din urmă, aleg.
Uşor de zis, dar şi părinţii recunosc că nu s-ar fi descurcat fără ajutorul dascălilor. Sau, dacă ar fi completat opţiunile pur şi simplu, fără sfaturi, rezultatul, cel mai probabil, nu i-ar mulţumi, nici pe ei, nici pe copiii lor.
Procedura înscrierii pentru liceu pare simplă, se completează o fişă cu datele elevului, iar apoi se trec opţiunile.
Dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple, pentru că fiecare liceu are mai multe specializări şi fiecare specializare are un cod, care este menţionat în Broşura Admiterii. Tot aici, copiii găsesc şi ultimele medii de intrare de anul trecut.
Însă, pentru că anul acesta mediile de la Evaluare au fost mai mari, mediile cu care se va intra la liceu, vor fi şi ele mai mari, aşa încât şi cei cu medii bune vor trebui să completeze mai multe opţiuni, iar cei cu medii mici ar trebui să treacă mult mai multe coduri.
Cei care au medii mai mici, trebuie să aleagă şi mai multe posibile specializări. Deşi cam ştiu ce îşi doresc, separat, pe o foaie, trec 30 de posibile opţiuni.
Fişele cu opţiuni se completează până în 6 iulie. Prima etapă a repartizării computerizate în licee va avea loc în 12 iulie.
Vifor Rotar