Ziua ziaristului român, instituită si celebrată de UZPR
Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a celebrat, în sala Brâncuși a Palatului Parlamentului, Ziua ziaristului român și a acordat Premiile „Eminescu, ziaristul” La ediția 2017 au fost premiați Doina Rizea, din București, Alexandru Dobrescu, din Iași, și Elena Condrei, din Botoșani.
„Eminescu este Întemeietorul”: Inițiat în anul 2013, evenimentul de celebrare a Zilei ziaristului român a pornit de la ideea evidențierii personalității și dimensiunii jurnalistice a operei marelui Mihai Eminescu. Primele Premii „Eminescu, ziaristul” au fost acordate cu patru ani în urmă, la Muzeul Literaturii Române, ceea ce face din manifestarea care îl celebrează pe poetul național din perspectivă jurnalistică una de tradiție. De atunci, în fiecare an, în data de 28 iunie, jurnaliștii români sărbătoresc această dată de maximă importanță și, de asemenea, sunt distinse cu premii personalități de primă mărime ale breslei și intelectuali de frunte „Suntem în al cincilea an când acordăm asemenea distincții și au rămas în continuare mulți alții legați de Eminescu pe care va trebui să-i chemăm alături de noi și să-i premiem”, consideră Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR.
O serie de specialiști, jurnaliști și publiciști au argumentat în fața publicului legătura dintre Eminescu și breasla jurnaliștilor. „Mi se pare de domeniul evidenței că Eminescu este simbolul tutelar nu numai al culturii și spiritualității românești, ci și a jurnalisticii”, este de părere jurnalistul Miron Manega.
La rândul său, generalul (r) Mircea Chelaru a punctat faptul că „tot ceea ce face UZPR prin pleiada activităților sale este nu de a-l descoperi pe Eminescu, oricât de mult am mai avea de săpat în această fântână cu apă vie, cât de a-l face cunoscut în drepturile legitime, nenegociabile cu niciun detractor”.
Scriitorul și publicistul Ștefan Mitroi a răspuns la întrebarea „De ce Eminescu: „Pentru că el este Întemeietorul. Ce s-ar fi întâmplat cu limba română fără Eminescu? Cine am fi fără Eminescu?”.Iar eminescologul Nicolae Georgescu a punctat, în context, faptul că „geniala poezie «La steaua» a fost scrisă într-o zi oarecare, în ultimii șase ani din viață în care poetul a încercat să demonstreze societății și apropiaților că nu era nebun”.
Distincții „Eminescu, ziaristul”.Elena Condrei, din Botoșani, care de ani buni și-a pus sufletul în slujba promovării si a ziaristului Mihai Eminescu, a primit o distincție din partea UZPR „Eminescu este o stare de spirit care trebuie transmisă din generație în generație. A fost un mare ziarist, valabil și în zilele noastre”.
Un alt Premiu „Eminescu, ziaristul”a fost obținut de Doina Rizea, din București, jurnalistă și fondatoare a Editurii „Floare albastră”, iar Alexandru Dobrescu, istoric și critic literar, autor al unor lucrări remarcabile despre Eminescu, a primit, de asemenea, Premiul „Eminescu, ziaristul”.
Neagu Udroiu: „Merită să ne gândim la o zi a breslei”
La doi ani după lansarea inițiativei declarării zilei de 28 iunie ca Ziua ziaristului român, jurnalistul Ion Bădoi a revenit cu argumentația pe care a susținut-o dintru început ca fundament al acestui demers, afirmând că ziaristul român a fost de-a lungul vremurilor conștiința neamului său. Răspunzând parcă unei întrebări nepuse, președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a dat asigurări că „deși inițiativa este blocată în Parlament, nu vom abandona această idee”.
Pe aceleași coordonate s-a situat și discursul lui Neagu Udroiu, unul dintre seniorii presei românești: „Măcar pentru datoria față de cei care au făcut presă în România merită să ne gândim la o zi a breslei”.
În semn de prețuire pentru jurnaliștii care susțin cu devotament această profesie, de Ziua ziaristului român UZPR a acordat o serie de distincții în semn de prețuire pe care le-au primit, printre alții, Corneliu Zeană, epigramist de excepție, jurnalist și publicist, Maria Ribana, de la „Antena satelor”, Cosmin Drăgan, tânăr jurnalist care debutează în domeniul online, Dan Lupescu, journalist şi scriitor din Craiova, Cosmin Puriş, ziarist din Cluj, Dumitru Ţimerman, jurnalist şi realizator TV din Satu Mare, Galina Martea, jurnalistă din Diaspora, Valentin Nicoliţov , jurnalist din Bucureşti.
Evenimentul cu dublă încărcătură s-a încheiat cu o lansare de carte semnată Mihaela Albu. „Niciodată nu am pus între coperțile unui volum ceva în care nu am crezut”, a mărturisit autoarea.
Roxana Istudor
Pe vremuri,cred ca Ziua ziaristului (de fapt,Ziua Presei…) chiar era ceva!
Daca UZP a reusit sa reinvie o frumoasa traditie ,atunci este OK!