Liberalul Daniel Zamfir declară război recuperatorilor de credite
Senatorul PNL a depus în Parlament trei proiecte de lege care limitează dobânda penalizatoare a IFN-urilor, oferă posibilitatea răscumpărării creanţei de la recuperatori şi introduce principiul dării în plată şi la contractele de leasing financiar. Cele trei proiecte menite să apere consumatorul de abuzul de putere economică al comercianţilor vor fi dezbătute în regim de urgenţă după vacanţa parlamentară
Senatorul PNL a depus în Parlament trei proiecte de lege care limitează dobânda penalizatoare a IFN-urilor, oferă posibilitatea răscumpărării creanţei de la recuperatori şi introduce principiul dării în plată şi la contractele de leasing financiar. Cele trei proiecte menite să apere consumatorul de abuzul de putere economică al comercianţilor vor fi dezbătute în regim de urgenţă după vacanţa parlamentară.
Proiectele depuse în Parlament limitează dobânda penalizatoare a IFN-urilor. În prezent, legislaţia nu prevede un maxim la care se poate ajunge cu dobânda penalizatoare în cazurile contractelor semnate între o societate şi o persoană fizică. Senatorul braşovean spune că legea va clarifica nedreptăţile pe care persoanele fizice au fost nevoit să le suporte. Unii au fost somaţi să plătească dobânzi chiar şi de câteva mii la sută.
Potrivit senatorului Daniel Zamfir, limita va fi exact ca la împrumuturile între persoane fizice – dobânda penalizatoare nu va putea fi mai mult decât 50% din dobânda legală.
Liberalul Zamfir vrea să introducă principiul dării în plată şi la contractele de leasing financiar, astfel încât creditorii să nu mai trebuiască să achite ratele până la finalizarea contractului după ce maşina a fost executată de societate.
Unul dintre proiectele depuse va legifera posibilitatea celor care au fost executaţi să poată răscumpăra creaţa, plătind dublul sumei cu care aceasta a fost achiziţionată de colectorul de creanţe.
Senatorul braşovean afirmă că proiectele pe care le-a depus în Parlament sunt susţinute de 90 de parlamentari de la toate partidele politice, mai puţin de USR care au refuzat să semneze considerând că sunt legi anti-democratice.
Vifor Rotar