Istoria la persoana întâi în Piața Sfatului

Istoria la persoana întâi în Piața Sfatului

0 387

Au coborât din negura vremii pentru a-şi povesti viaţa în centrul istoric al Braşovului. Sunt cele opt personaje istorice din ediţia a II-a a proiectului Istoria la persoana întâi. Astăzi a avut loc o primă repetiţie cu public, înainte ca personajele să înceapă efectiv să fie ghizi nonconformişti în istoria oraşului pentru turiştii sau braşovenii curioşi

Au coborât din negura vremii pentru a-şi povesti viaţa în centrul istoric al Braşovului. Sunt cele opt personaje istorice din ediţia a II-a a proiectului Istoria la persoana întâi. Astăzi a avut loc o primă repetiţie cu public, înainte ca personajele să înceapă efectiv să fie ghizi nonconformişti în istoria oraşului pentru turiştii sau braşovenii curioşi. De luni, 17 iulie, îi vom revedea în Piaţa Sfatului, în fiecare zi, până în 12 septembrie.
Personalităţile istorice mărturisesc că le place cum arată acum oraşul şi s-ar adapta noilor vremuri.
Apollonia Hirscher, de exemplu – cea mai bogată femeie din Braşovul secolului al XVI-lea, căsătorită cu judele Lucas Hirscher, ar şti ce ar avea de făcut, spune Marilena Ghiţă, cea care îi dă viață în centrul istoric.
După moartea soţului său, Apollonia Hirscher a preluat afacerile judelui Lucas şi a prosperat. A construit Casa Negustorilor, care la vremea respectivă era cea mai mare clădire din Braşov, 67 de metri în lungime, așa cum sunt mall-urile moderne, un loc unde se întâlneau breslaşii negustorii, făceau afaceri și își vindeau mărfurile.
Lui Andrei Mureşanu, însuflețit de Bogdan Rotaru, îi place cu siguranţă noua atmosferă a oraşului, cu multe culori și oameni veseli.
Andrei Mureşanu își cunoaște bine meritele care iau adus faima – a scris versurile Imnului Naţional Deşteaptă-te române! şi a participat activ la evenimentele din 1848. Ca şi Apollonia Hirscher, o altă braşoveancă nonconformistă a fost Elena Mureşanu, prima pictoriţă din Braşov, cu studii de specialitate – un gest de curaj şi foarte nonconformist la vremea aceea.
Anul acesta, în Piaţa Sfatului îl vom vedea şi pe Valentin Bakfark, cunoscut mai mult peste hotare drept printre cei mai virtuozi cântăreţi de lăută din Europa.
Fiecare dintre cei selectaţi în acest proiect a urmat un curs de pregătire pentru a fi cât mai natural. Şi fiecare a avut motivaţia lui pentru a intra în acest proiect.
Braşovenii de seamă ai secolelor trecute se vor prezenta în faţa curioşilor de astăzi în costume de epocă. Hainele au fost special croite, respectând modelele originare, pentru ca personajele care le îmbracă să poată suporta temperaturile de vară.
Simona Ciuraru, managerul proiectului „Istoria la persoana întâi”, spune că pentru fiecare dintre cele opt personaje a lucrat cu doi croitori.
Pe toţi aceştia, dar şi pe Johannes Honterus, Michael Weiss, George Bariţiu şi Maria Baiulescu îi veţi vedea în Piaţa Sfatului, din 17 iulie până în 12 septembrie. Fiecare vă va spune povestea vieţii sale şi ce au lăsat moştenire braşovenilor de astăzi. Cel puţin două personaje istorice vor fi prezente în fiecare zi în centrul oraşului, între orele 11.00 – 20.00. Proiectul Asociaţiei Cultour este cofinanţat de Primăria Braşov.

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.