Practicanții Metodei Accidentul vin să ridice banii direct de la victime
Potrivit oamenilor legii, infractorii nu le mai solicită victimelor să depună sume de bani în conturi bancare, ci apelează la un complice. Acesta se deplasează la domiciliul persoanelor înșelate pentru a ridica personal banii
Polițiștii brașoveni avertizează că escrocii și-au diversificat modul de operare în cazul înșelăciunilor prin „Metoda accidentul”. Potrivit oamenilor legii, infractorii nu le mai solicită victimelor să depună sume de bani în conturi bancare, ci apelează la un complice. Acesta se deplasează la domiciliul persoanelor înșelate pentru a ridica personal banii. Infractorii fac apelurile la ore târzii din noapte, ceea ce limitează posibilitatea de reacție a victimelor care sunt luate prin surprindere.
Metoda „Accidentul” presupune ca victima să fie sunată de un pretins avocat sau care o anunță că o rudă de-a ei a provocat un accident rutier grav și are nevoie urgentă de bani, cel mai adesea pentru a scăpa de urmărirea penală.
Escrocii caută de obicei persoane vârstnice, care se sperie mai ușor și se grăbesc să ofere banii ceruți, în loc să verifice informațiile primite. Prin acest scenariu unii pensionari și-au pierdut economiile de o viață.
Brașovenii sunt sfătuiți de polițiști să apeleze telefonic ruda despre care li se spune că a făcut accident, pentru a verifica dacă într-adevăr se află în situație de urgență, să nu înmâneze bani persoanelor trimise la locuințele lor și să nu facă nici un transfer bancar în contul unor necunoscuți.
Polițiștii atrag atenția și asupra faptului că infractorii folosesc deseori Internetul pentru a-și găsi victime.
Vifor Rotar