Contrar asigurării guvernanților – majorarea accizelor a scumpit carburanții! De unde s-a...

Contrar asigurării guvernanților – majorarea accizelor a scumpit carburanții! De unde s-a plecat și unde se ajunge!

0 350
Începând cu ora zero a zilei de joi majorarea accizei cu 16 bani a combustibililor a fost aplicată. Practic litrul de benzina si motorina s-ar scumpit de azi-noapte. trebuie spuscă pretul carburantilor a crescut chiar si inainte de majorarea accizei. De la 1 octombrie guvernanții au decis o a doua tranșa de crestere a accizei cu inca 16 bani pe litru.
Practic, Ministerul Finanţelor, prin aceasta măsură, nu a facut altceva decât să revină cu valoarea accizelor la carburanţi exact la nivelul din 2016, când era în vigoare supraacciza de 7 eurocenţi pe litrul de carburanţi introdusă de guvernul PSD condus de Victor Ponta în 2014.
Acciza, va creşte cu 22% pentru benzină şi cu 14% pentru motorină, potrivit noilor niveluri din proiectul de act normativ.

Potrivit calculelor expertilot, atât benzina cât şi motorina se vor scumpi cu 45 de bani pe litru.

De unde s-a plecat:
– benzină fără plumb -2.151 lei/tonă, respectiv 1.656 lei/1.000 de litri.
– motorină – 1.796 lei/tonă, respectiv 1.518 lei/1.000 de litri.
Unde se ajunge:
benzină fără plumb – 2.643,39 lei/tonă, respectiv 2.035,40 lei/1.000 de litri;
motorină – 2.245,11 lei/tonă, respectiv 1.897,08 lei/1.000 de litri”, scrie în proiect.

Preţul benzinei din România era al doilea cel mai mic în rândul celor 28 de state din Uniunea Europeană, dar va ajunge similar cu nivelul din Austria, iar cel al motorinei semnificativ mai mare decât în Austria sau Luxemburg, după majorarea accizelor de la 1 septembrie, pe baza preţurilor medii din UE publicate de portalul energy.eu.

La motorină, preţul mediu actual din România al celui mai ieftin sortiment este de 4,35 lei, echivalent cu 0,9520 euro, şi este al cincilea cel mai mic din UE, după Lituania (0,88 euro), Polonia (0,9360 euro), Letonia (0,94 euro) şi Luxemburg (0,95 euro).
După creşterea accizelor, de la 1 septembrie, preţul mediu din România va ajunge la 4,80 lei/litru, echivalent cu 1,0520 euro, la cursul actual al BNR.
Cu acest preţ, România va ajunge pe locul al optulea al celor mai mici preţuri din Uniunea Europeană, cu un preţ la pompă mai mare decât în Bulgaria, Austria şi Slovacia, pe lângă statele deja menţionateanterior.

Prezicătorul Mugur Isărescu rămâne tot o sperietoare
Așa cum ne-a obișnuit in ultima vreme, veșnicul guvernator Isărescu, un adversar al stângii de când se știe în slujba de pe Lipscani, aruncă cu știe el mai bine în români. „Ne va afecta. Deci, va împinge inflaţia în sus. Deocamdată nu am introdus-o, că e discuţie încă. V-am precizat de multe ori că introducem în datele de prognoză informaţiile care au un grad ridicat de certitudine. Discuţiile le lăsăm la capitolul discuţii, eventual domeniul riscurilor. Acolo aţi văzut, la riscuri? Politica fiscală şi politica salarială, riscuri să împingă inflaţia în sus”.

Toti analistii, benzinarii si transportatorii susțin că scumpirile sunt inevitabile dupa majorarea accizei.„Este clar ca de maine preturile se vor mai scumpi pe inca atat cat s-au scumpit in zilele de cand a fost anuntata aceasta chestiune”, a declarat pentru Stirile TVR Ioan Tache, de la Asociatia Benzinarilor Independenti.

Preturile carburantilor au crescut deja de 3 ori in ultimele doua saptamani, de cand guvernul a anuntat majorarea accizelor.
Presa semanizează că la unele benzinarii din Capitala, cel mai ieftin sortiment de benzina a atins deja pragul de 4,9 lei pe litru. O diferenta de peste 20 de bani pe litru fata de acum doua saptamani.
Conform AGERPRES în România, se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanți, din care 5 miliarde de litri motorină și 2 miliarde de litri benzină.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.