DNA recunoaste – achizițiile publice principala cauza in dosarele de mare corupție
Cea mai mare parte din cauzele de mare corupție au o anumită legătură cu achizițiile publice, o piață de 15 miliarde de euro a declarat marți Marius Bulucea, consilier al procurorului șef al DNA, la o conferință de specialitate.
‘Există câteva îngrijorări în ceea ce privește legislația achizițiilor publice. Cea mai mare parte din cauzele de mare corupție au o anumită legătură cu achizițiile publice. Este poate de așteptat să se întâmple așa pentru că într-o piață de 15 miliarde de euro vorbim și de multă lume care este interesată să obțină și în mod ilicit o parte din acești bani.
Este o presiune și un factor de risc semnificativ și este de așteptat să existe și anumite cazuri de infracționalitate în jurul acestor 15 miliarde de euro. Corupția apare des atunci când există o marjă mare de apreciere a funcționarului public, atunci când există o doză mare de subiectivism și când funcționarul poate să aleagă fără niște criterii foarte clare. Noua legislație aduce noi principii și prin renunțarea la importanța principiului prețului cel mai scăzut sigur se va aduce mai multă flexibilitate’, a precizat Bulucea.
Freedom House România și Expert Forum au organizat luni și marți o dezbatere referitoare la proiectele noilor legi privind achizițiile publice, aceste acte normative urmând să transpună noile directive europene și să remedieze deficiențele OUG 34/2006 care reglementează în prezent acest domeniu.
Potrivit lui Marius Bulucea, trebuie să se acorde importanță și fazei de panificare a achiziției publice nu numai procesului de atribuire.
‘Ceea ce vedem din practică, din dosarele care sunt acum instrumentate, arată că s-ar putea să nu fie o problemă doar a procesului de atribuire, poate că noua legislație a ratat cumva o oportunitate axându-se exclusiv pe procesul de atribuire.
Este cel puțin la fel de important ce se întâmplă înainte de procedura de atribuire și ceea ce se întâmplă după, în faza de semnare a contractului. Este cel puțin la fel de important, din perspectiva noastră, ceea ce se întâmplă în faza de planificare a achiziției publice, criteriile de utilitate a acesteia, vorbim foarte mult despre cum se va atribui, nu vorbim despre cum decide autoritatea să facă o achiziție.
Noi am văzut relativ frecvent în ultimul timp că mituitorii spun că posibilitatea corupției nu ține atât de mult de procesul de atribuire’, a mai spus Marius Bulucea.
În context, el a arătat că formarea profesională, flexibilitatea mai mare și libertatea mai mare de negociere a contractelor pot duce la rezultate mai bune.
De altfel, limitarea criteriului prețului cel mai mic în selecție, dar și folosirea extinsă a cataloagelor electronice, sunt modificări pozitive, au apreciat cei prezenți la dezbaterile privind noua legislație.
‘Noua legislație aduce atât oportunități cât și riscuri noi și va deveni o provocare chiar pentru organele judiciare pentru a stabili în ce marjă putem încadra ilicitul unei proceduri de achiziție. Întotdeauna trebuie găsit un compromis și este dificil să realizăm un echilibru.
Alegerea legislativă a fost să fie dată o mai mare flexibilitate funcționarului, dar noi trebuie să fim conștienți că acest mod va aduce și modalități noi de corupție în legătură cu achizițiile publice, ceea ce se va vedea peste câțiva ani’, a mai spus Bulucea.
AGERPRES