La Fundata, oamenii dorm în grajduri să-şi apere animalele
Localnicii din Fundata sunt îngroziţi de atacurile sălbăticiunilor. Nu există noapte în care câinii să nu dea alarma. Urşi, lupi, porci mistreţi, vulpi dau iama în animalele din curţile oamenilor, care au ajuns să facă patrule noapte de noapte. În disperare, unii s-au mutat în grajdurile animalelor în speranţa că le pot salva
Localnicii din Fundata sunt îngroziţi de atacurile sălbăticiunilor. Nu există noapte în care câinii să nu dea alarma. Urşi, lupi, porci mistreţi, vulpi dau iama în animalele din curţile oamenilor, care au ajuns să facă patrule noapte de noapte. În disperare, unii s-au mutat în grajdurile animalelor în speranţa că le pot salva.
Camerele de supraveghere montate de proprietarul unei pensiuni au surprins un urs care se plimbă liniştit prin curte.
Sălbăticiunile nu se mai sperie de om şi atacă gospodăriile chiar şi în plină zi. Un lup înfometat s-a repezit zilele trecute asupra oilor strânse ciopor în ogradă, a ucis una dintre ele şi a târât-o spre pădure.
Disperaţi că rămân fără animale, oamenii fac patrule în fiecare noapte. Pentru a-şi salva animalele mulţi localnici dorm alături de ele în grajduri şi au improvizat tot felul de instrumente pentru a speria sălbăticiunile.Vârstnicii se baricadează în case şi povestesc că de când se ştiu nu au pomenit să coboare urşii în sat.
Marian Pâtea, primarul din Fundata, susţin că a sesizat toate instituţiile abilitate, fără nicio reacţie.
Reprezentanţii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi spun că nu au ce face în aceste cazuri.
Nelu Noaghea, directorul AJVPS, aminteşte că vânătorii nu dispun de mijloace şi de materiale pentru relocarea urşilor, nu au arme cu tranchilizante sau substanţe de tranchilizare.
Pentru urşi nu avem nici o cotă de intervenţie pentru că aceasta este stabilită prin ordinul 1169 doar în cazul speciilor care produc pagube.
Pentru toate animalele ucise de sălbăticiuni, fundăţenii au întocmit dosare de daune pentru a primi despăgubiri.
Vifor Rotar