Cât despre „ROBeOR” să vorbim ca în ”OBeOR”…
Am urmarit cu atentie dezbaterea si luarile de pozitie privind ROBOR, zice …doct economistul de serviciu, apropos de media dobanzilor la care bancile se imprumuta intre ele pe piata monetara. Marturisesc ca nu aspectul economic sau explicatiile pentru cresterea acestui indicator pana aproape de dobanda cheie (un lucru absolut normal pentru politica monetara) a BNR m-au interesat. Orice economist care se respecta stie ca, odata cu revenirea inflatiei, dobanzile din piata vor urma acelasi trend. Este inevitabil. Invers ar fi fost anormal. Banii incep, din nou, sa aiba pret. Vorba lu’Tudose, bancile or fi ele mai rele ca Terente, dar nu pot fi banuite ca sunt atat de proaste incat sa se imprumute intre ele mai scump, daca o pot face mai ieftin.’‘ Ca nu are sens sa anchetezi indicatori de piatza…, calculati, nu stabiliti de BNR. N-or sa recunoasca nimic…
Inainte de scandalul, Robor, agenda publica a fost ocupata cu un altul, acela in care bancile ar fi fentat statul roman, ascunzandu-si abil profitul, sa nu plateasca impozit. Din “secret fiscal” in secret fiscal, se stie acum despre ce banci este vorba. O lista in care au fost amestecate la gramada banci care activeaza in piata cu foste societati bancare, demult oale si ulcele si, de la care n-ai cum astepta un impozit pe profit a fost facut public. Nu intamplator, seful Comisiei Economice a cerut imperios ministrului finantelor sa intre in posesia ei, si doar cei neatenti nu au observat ca ea fusese deja publicata intr-un cotidian “pe surse” cu aceiasi morti evazionisti. Desigur, doar cei foarte atenti au putut observa ca, aproape imediat dupa o numire in functie de consilier onorific al primului ministru, pe numai putin de 4 domenii deosebit de complexe, banking, fiscalitate, piata de capital si insolventa, pe pagina de facebook a acestuia aparea, in data de 22 iulie intr-o postare:
“BCR, cu un profit contabil de 963 mil lei aferent anului 2016, nu a platit niciun impozit pe profit, intrucat in AGA s-a decis ca acest profit sa fie orientat catre acoperirea pierderii de 2,6 mld lei aferenta anului 2014, cauzata de creditele sale neperformante. Pentru acest an mai sunt preconizate a fi acoperite din profit inca 120 de mil lei pierderi aferente anului 2015. Si, cu toate astea, nimeni nu vorbeste de faliment. De precizat ca pierderile in sistemul bancar nu sunt cauzate de conjuncturi economice nefavorabile (lumea inca se duce buluc la banci sa se imprumute sau sa isi depuna economiile, cifrate la cca 40 mld euro, numai pe segmentul de retail; statul ajuta bancile cu garantii, cum ar fi Prima casa, ori cu achizitii frecvente si masive de imprumuturi si alte „produse” bancare), ci de creditarea iresponsabila din anii 2006-2008, plus masivele fraude bancare cu „incarcatura” penala.” Sigur, “situatia” era expusa in contrast cu Oltchim care tocmai platise un impozit pe profit…
Ca un facut, dupa scurt timp, intr-o emisiune care a facut istorie, premierul Tudose a iesit la TV anuntand ca bancile sunt mai rele ca Terente, care… era chiar baiat bun,si anunta ca n-are cont bancar, compara bancile cu Crucea Rosie si se-ntreaba daca… economiile populatiile la bancile cu pierderi sunt in siguranta. Sau daca nu cumva risca falimentul!!! Dupa acesta interventie,sa retinem ca ,in raport cu bugetul statului, bancile din Romania nu doar ca nu au luat niciun leu din banul public, ba chiar au finantat deficite la costuri la care, la vremea respectiva, nimeni nu le-ar fi finantat.
Daca in ce priveste impozitul pe profit datorat de banci precum Credit Bank, Columna, Bankcoop samd pana la 11, este greu de crezut ca… se va mai recupera ceva… Dar inteleg, din relatarile din presa, ca primele banci din sistem vor cauta arbitraj international in chestiunea sumelor considerate de ANAF ca sustrase de la plata impozitului pe profit.Oare e posibil ca in contabilitatea bancilor, al caror bilanturi sunt auditate de crema auditorilor internationali sa se strecoare erori sau fraude?!….
Este o intrebare, in pofida explicatiilor exhaustive potrivit carora BNR supravegheaza bancile din punct de vedere macroprudential si NU fiscal, Presedintele Comisiei Economice a Senatului a tinut sa aiba o “discutie” cu conducerea BNR despre plafonarea dobanzilor la IFN si bonus explicatii privind pierderile bancilor. Surprinzator insa, dupa toate explicatiile, ”dezvaluirile” si altele asemenea, odata cu cresterea ROBOR apare, ca din senin, si este mestecata teza razbunarii bancilor care, printr-o intelegere la propriu si la figurat, au crescut artificial Roborul de buna seama sub indrumarea BNR…
Nu va faceti iluzii. Nu este vorba despre Robor…Robor-ul a fost si 140% si 50% si 2%. Putem explica aceasta medie aritmetica in fel si chip. Nu este vorba de Arenele BNR. Ele sunt in proprietatea bancii de pe vremea regilor. Nu este vorba despre tenis. Nu este vorba despre curs de schimb. El este si a fost poate cel mai stabil din Europa. Nu este vorba despre pierderile bancilor sau impozite neplatite. Nu este vorba nici macar despre IFN-uri. Este vorba de un atac la independenta BNR.