I Q

I Q

0 641

Tot din modestie, nu se poate trece cu vederea replica batrânului cioban ardelean adresată fiului lui:

Ma’ Ioane, eu stiu ca tu ai minte multă, da’ nu-i toata bună, mă’!”

Ca un paradox, suntem cei mai deștepți, dar ne și călcăm peste capete.
Le-am crescut multora media.

DE PUS PE  DESKTOP !!!

Asa, din modestie, ca sa se descalte ceilalti, cand intra la noi in tara si sa nu mai tropaie.

IQ-ul mediu în Europa este în scădere. Dacă din 1930 până în ultimii ani IQ-ul populației europene a crescut pe fondul accesului la educație și a condițiilor mai bune de trai, mai multe studii realizate din 2013 până în 2017 arată că IQ-ul mediu este în scădere. Specialiștii pun acest trend pe seama unor „cauze biologice”: îmbătrânirea populației și scăderea natalității.

iq-europe
Foto: Jakubmarian

România se află, în Europa, pe unul dintre ultimile locuri, cu un IQ mediu de 91. Totuși suntem peste sârbi, albanezi, muntenegreni și la egalitate cu macedonii. Campioni sunt finlandezii, cu un IQ mediu de 101, urmați de Estonia, Olanda și Elveția, toate cu IQ mediu 100.

La nivel global, țara noastră deține locul 13 din 43 la egalitate cu Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam. Harta lumii nu a mai fost actualizatată de zece ani, neexistând cercetări mai recente, ceea ce înseamnă că lucrurile ar putea arăta complet diferit astăzi.

Coeficient de inteligență sau IQ (în original, acronimul expresiei intelligence quotient,) reprezintă un concept și un scor derivat din diferite teste standardizate prin care se încearcă măsurarea inteligenței. Coeficientul mediu de inteligenta al unui om este 100. Cel mai mare factor IQ cunoscut astăzi al unui om depaseste 240. Acesta poate fi interpretat greșit drept acea inteligență genetică sau nativă a unei persoane. De fapt, o persoană cu studii este capabilă să rezolve corect și mai rapid problemele de logică din testele de inteligență. Acest lucru înseamnă că nivelul mediu al coeficientului de inteligență poate fi un indicator bun pentru calitatea sistemului de educație dintr-o țară, scrie Libertatea.

Acestea sunt, probabil, motivele pentru care ări precum Finlanda, Danemarca sau Suedia au pus în mișcare reforme ale educației, menite să crească numărul persoanelor care termină o facultate și automat al IQ-ului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.