Magistrații brașoveni se opun pe față masacrării Justiției

Magistrații brașoveni se opun pe față masacrării Justiției

0 384

Procurorii braşoveni au protestat ieri la prânz împotriva modificărilor la Codul penal şi cel de procedură penală. Magistraţii spun că aplicarea noilor prevederi va paraliza justiţia din România. De noile modificări nu vor beneficia numai cei care săvârşesc acte de corupţie ci şi hoţi,escroci, tâlhari sau criminali

Procurorii braşoveni au protestat ieri la prânz împotriva modificărilor la Codul penal şi cel de procedură penală. Magistraţii spun că aplicarea noilor prevederi va paraliza justiţia din România. De noile modificări nu vor beneficia numai cei care săvârşesc acte de corupţie ci şi hoţi,escroci, tâlhari sau criminali.
Procurorii avertizează că modificările pregătite de comisia Iordache sunt foarte grave, le duc munca in derizoriu şi reprezintă o răsturnare a unor valori democratice.

Claudiu Sandu procuror şef de urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov spune că modificările vor duce la desfiinţarea multor dosare penale în care sunt investigate fapte cu violenţă iar criminalii, violatorii vor fi prinşi mai greu sau poate chiar niciodată. Modificările vor permite, de asemenea, suspecţilor să asiste la audierea victimei, situaţie de neacceptat pentru procurori.
Claudiu Constantin Sandu, preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, filiala Braşov, consideră inadmisibil din să nu poată fi folosite imagini luate într-un loc public de o cameră de luat vederi instalată de o autoritate sau de oricine. La fel de scandaloasă i se pare prevederea ca un inculpat să participe la orice audiere cu orice martor a oricărei victime a unor infracţiuni cu violenţă.

Procurorii susţin că infracţiunile se vor înmulţi dacă aceste prevederi vor ajunge să fie aplicate.

Alexandru Codreanu, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, se teme de escaladarea fenomenului infracţional, pentru stăvilirea căruia societatea civilă va trebui să exercite presiune pe remodificarea legislaţiei penale.

Pe lângă procurori şi judecători un rol extrem de important în efectuarea anchetei penale îl au însă poliţiştii, care nu numără printre cei mai afectaţi de aceste modificări.
Col ( r) Radu Dascălu, fost şef Serviciu criminalistic IPJ Braşov, a venit ieri să îi susţină pe procurorii protestatari, despre care spune că sunt buni profesionişti, oameni integri, de bună credinţă, pe care modificările propuse pentru schimbarea legislaţiei nu îi vor ajute să soluţioneze dosarele pe care le au în instrumentare.
Sute de procurori şi judecători din mai multe oraşe au protestat luni faţă de propunerile de modificare a legilor justiţiei.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.