Autostrada Ploieşti-Braşov a fost in dezbatere publică, privind impementarea proiectului, joi 18 ianuarie 2018!
Termenele de referinţă privind impactul social şi de mediu pentru proiectul Autostrăzii Ploieşti-Braşov au fost evaluate joi, la Buşteni, în cadrul primei dezbateri publice organizate de Ministerul Transporturilor (MT), informează un comunicat.
‘Conform calendarului privind implementarea proiectului autostrăzii Ploieşti-Braşov, astăzi, 18 ianuarie 2018, la Buşteni, Ministerul Transporturilor a organizat prima dezbatere publică pe tema termenilor de referinţa pentru evaluarea impactului asupra mediului şi impactului social, termeni publicaţi deja pe site-ul Ministerului Transporturilor din data de 21.12.2017. Proiectul de Autostrada Ploieşti – Braşov reprezintă o prioritate în implementarea proiectelor rutiere majore şi se regăseşte atât în Programul de Guvernare cât şi în Master Planul General de Transport al României’, precizează MT.
Proiectul de autostradă Ploieşti – Braşov este compus din două sectoare cu caracteristici de proiectare şi construcţie radical diferite:
– sectorul Ploieşti – Comarnic (sector de câmpie şi deal) respectiv
– sectorul Comarnic – Braşov (sector de deal şi munte).
Lungimea totală a autostrăzii este de 110 kilometri, iar costurile sunt estimate la 1,565 miliarde de euro.
Managementul proiectului se va asigura printr-o structură a Ministerului Transportului, respectiv Echipa de pregătire a proiectului, aprobată prin Ordinul Ministrului Transporturilor nr. 1604 din 03.11.2017 și completată prin Ordinul de Ministrului nr. 27/15.01.2018.
Proiectul de Autostradă Ploiești – Brașov reprezintă o prioritate în implementarea proiectelor rutiere majore și se regăsește atât în Programul de Guvernare (PSD) cât și în Master Planul General de Transport al României.
La dezbaterea publică, alături de delegaţia Ministerului Transporturilor condusă de secretarul de stat Grigore Maria Magdalena şi reprezentanţii Băncii Mondiale, au fost invitati și au participat primarii şi preşedinţii Consiliilor Judeţene de pe raza teritorială a viitoarei autostrăzi.
Nu ve pierdeți timpul (noi am facut-o) să cautați comunicate de la primariile și/sau CJ Brasov legat de acest eveniment, despre participare, puncte de vedere susținute etc. pentru că nu este nimic pe site-ul acestor instituții.
Nu din curiozitate vă intreb, stimati edili, cum va arata DN1 din momentul în care va începe derularea investiției? Considerati că va fi altceva decat un șantier? Cum se va mai circula? Ce se va intâmpla cu turismul din această zonă?
Cotidianul nostru a ridicat de multă vreme această problemă, incă din când era ministru la transporturi dl Ludovic Orban. Atunci, acesta ne-a dat dreptate, dar nu a facut nimic. Va spunem că nu s-a facut nimic nici dupa ce au venit alti ministri. Vom reveni.
Vlad T.
De peste un deceniu si jumatate cei care conduc Brasovul nu au decăt un singur interes contul si buzunarul persoal. Habar nu au de o adevarata agenda a cetateanului, de o strategie de dezvoltare a localitatilor a judetului. Daca intrebi parlamentarii cu greu vor putea spune in ce circumscriptie au fost alesi si ce localitati sunt in acel areal. Nu cautati vreun sef de partid care ar sti ce se intampla in economia localitatii sau a judetului. Nu stiu nimic. Nu-i intereseaza. Se spune ca societatea civila ar fi alternativa. Poate sa-mi spuna cineva o asemenea asociatie in care se poate implica cetateanul pentru a face ceva in aceast judet. Nu-mi recomandati pe cei de sub sigla rezist/hastag sunt din SISTEM.