VIKTOR SI VICTOR …
Un publicist discret in viata publica, dar de o mare profunzime profesionala: Dna Lelia Munteanu. De curând i-am recitit un crochiu mai vechi, dar scanteietor. Il reproducem cu respect si cu aceeasi ingrijonare ca si a Domniei Sale, care a raspuns unei abordari publice:
”De ce îl urâţi pe Orban?”, a fost întreabata de cineva pe forum. ”Să fie oare pentru că el îşi iubeşte poporul şi refuză să-l vândă la mezat?” Iata raspunsul Dnei Lelia Munteanu:
„Nu-l urăsc pe Viktor Orban. A fost o vreme când l-am admirat. Nu din ură am încercat să atrag atenţia asupra unui fenomen periculos. Cu îngrijorare, am încercat să ridic un cuvânt greu ca o lespede – liberalismul – ca să observăm împreună câte lighioane ideologice colcăie sub el.
Nu pot măsura cât îşi iubeşte Orban poporul. Şi Hitler i-o fi iubit pe germani, altfel nu i-ar fi considerat superiori celorlalţi. Naţionalismul premierului ungar e augmentat de şovinismul celor din Jobbik si „64 de comitate” (declaraţiile antisemite şi anti-rrome ale unor lideri ai Jobbik, ” 64 de Comitate” dar şi ai Fidesz,care au trecut Oceanul!). Privit din acest unghi stramb,acest „liberalism” este si va fi treptat noul antisemitism.
Mai ales acum,inainte de alegerile lor, Orban al lor şi-a creat aura de salvator al Ungariei. A făcut-o şi Hitler, la vremea lui. Reuşise să ridice economic Germania, făcând din ea cea mai puternică ţară europeană. Există istorici foarte serioşi care susţin că, dacă Führer-ul ar fi sucombat prin 1938, ”înaintea de începerea execuţiilor în masă, ar fi intrat în istorie drept cel mai mare om de stat din istoria poporului german”. În fine, cine altul decât Hitlervorbea mai frumos despre pace, chiar şi după ce dăduse foc lumii? La foarte puţini oameni le este dat să perceapă, trăind istoria, sămânţa dezastrului care creşte în propria lor contemporaneitate. Unul dintre aceştia a fost Churchill; el a înţeles dezastrul, citind Mein Kampf (”Bătălia mea”).
Nu doar Viktor Orban glorifică liberalismul. A mai există un premier în Uniunea Europeană, ghidonat din spate: tot un Victor, care o facea, dar cam cum făcea proză Monsieur Jourdain – fără să ştie…
Între „Viktor şi Victor” distanţa era ca de la original la pastişă… Viktor Orban e si azi un om politic cu greutate, de substanţă, un bun cunoscător al geopoliticii, cu un orgoliu hipertrofiat, care ştie bine ce spune… Victor Ponta e doar un tele-politician, care până mai ieri scria … după dictarea lui Barroso, iar astăzi cochetează şi el cu iliberalismul: pulsiunile autoritariste, aceeaşi concepţie despre Opoziţie ca şmen al Puterii (vezi construcţia Tăriceanu), iar…experimentat în bătălia lui pentru Cotroceni, un bizar „românism ortodoxizant„.
Fără exaltarea electoral-naţionalistă, (sa ignoram discursul lui ponta de la Craiova… ), ramane doar o zicere de primar mediocru, nu de prezidenţiabil. Dacă ar fi vorbit din …adanca convingere, ar fi fost grav. Dar reproducând cu entuziasm ce i-a pus în faţă speechwriterul, e chiar consternant.Momentan nu-mi trece prin cap decât să-l parafrazez pe Joe Biden (pe care, atunci, l-am privit cu ironie): Victore, ce vrei tu să faci din România? (Sursa: ziarul „Gandul”)
Chiar ! Numai ca nu mai este cazul ! De fapt, Victor (ca si urmatorii… 2 urmasi! ) a disparut, a ramas si rămâne doar PSD-ul!