Centenarul Marii Unirii: să redescoperim sinceritatea si încrederea româneasacă în momentele de...

Centenarul Marii Unirii: să redescoperim sinceritatea si încrederea româneasacă în momentele de restriște!!

”În 1918, Marea Unire a avut nu doar o expresie teritorială şi instituţională. A însemnat desăvârşirea statului naţional, ca act de voinţă al naţiunii române. La 100 de ani după acel moment, putem vorbi din nou despre unitate naţională, dar cu alte semnificaţii. Suntem astăzi o naţiune de cetăţeni, care a arătat în faţa întregii lumi că preţuieşte valorile democraţiei, că are curaj şi că îşi doreşte o schimbare.
„Ca Preşedinte al României, îmi propun să redescoperim împreună ideea de unitate naţională” ,s-a angajat noul Presedinte Johannis la prima sa vizita oficiala la Alba Iulia.
Ce înseamnă acest lucru, ne-a intrebat increzatori? Un nou conducator mesianic pentru Romania ,tot de origine germana?
Înseamnă asumarea unor obiective naţionale, înseamnă acţiunea comună în atingerea lor şi înseamnă refacerea încrederii  ?  Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea , dupa trei sarbatori nationale, care sunt marile noastre restanţe.
 Aniversarea a 100 de ani ne va găsi nu doar cu asemenea obiective majoritatea doar asumate, ci şi cu etape deja parcurse în atingerea lor. 
Pentru asta însă e nevoie înainte de toate de încă un lucru: de redescoperirea sinceritatii si încrederii in unitatea tuturor, indiferent in ce limba ne spunem „pofta buna”, cand ne asezam la masa.
Din pacate, suspiciunea permanentă, îndoiala, teama, nesiguranţa ne-au îndepărtat unii de alţii, mai ales în ultimii ani,cand suspiciunea si intrigile ne-au făcut să vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, cand  ne-au făcut să stăm de-o parte, acolo unde puteam fi implicaţi,  să fim rezervaţi, acolo unde puteam construi. Ne-au făcut să lucrăm singuri, fiecare pentru fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt în echipă. 
Oamenii politici ai zilei trebuiau să înţeleagă că, indiferent cum „au făcut lucrurile” in ultimul sfert de secol ,inclusiv in dezastruosul deceniu al prabusiriinumit Basescu,  de acum înainte au datoria de a privi în primul rând spre sperantele naţionale, că „obiectivele” si frecusurile  personale nu pot fi deasupra celor comune.
Obiectivele de etapă ,directivele si planificarile  nu înseamnă nimic fără stabilitatea necesara pe termen lung! Sa fim constienti  că viitorul nu ni-l construim în funcţie de circumstanţe, ci printr-un act de voinţă asumată.Viitorul îl construim printr-un act de voinţă asumată.
La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!”, asteptam cu temei sa ne ureze preşedintele  Klaus Iohannis, la implinirea unui veac de Reconstructie Romaneasca consfintit la Alba IuliaEste un an decisiv si cu semnificatii covarsitoare! Suntem constienti de aceasta?

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.