Autenticitatea Crucii lui Arsenie Boca de la Brasov cocleste pe zi ce...

Autenticitatea Crucii lui Arsenie Boca de la Brasov cocleste pe zi ce trece

0 947

Credinciosii stiu ca crucea, donata bisericii in 1923 de o familie de scheieni, nu a parasit niciodata altarul lacasului religios si nu fost niciodata donata comunitatii scheiene de Arsenie Boca. Singurii care pretind ca nu nu stiau asta sunt tocmai descoperitorii, doctori in cele sfinte. Mitropolia Ardealului promite o ancheta serioasa la Brasov si ii indeamna pe credinciosi sa se inchine crucii lui Hristos, nu celor atribuite altora de diversi preot

Enoriasii scheieni confirma dubiile exprimate inca de la momentul anuntarii asa-zisei descoperiri de la din Scheii Brasovului. Credinciosii stiu ca crucea, donata bisericii in 1923 de o familie de scheieni, nu a parasit niciodata altarul lacasului religios si nu fost niciodata donata comunitatii scheiene de Arsenie Boca. Singurii care pretind ca nu nu stiau asta sunt tocmai descoperitorii, doctori in cele sfinte. Mitropolia Ardealului promite o ancheta serioasa la Brasov si ii indeamna pe credinciosi sa se inchine crucii lui Hristos, nu celor atribuite altora de diversi preoti.
In data de 2 septembrie, preotul doctor Aurelian Reit, parohul Bisericii Sfanta Treime din Schei aducea cu evlavie la cunostinta presei epocala descoperire, chiar in altarul bisericii, in antimis, a legendarei cruci a parintelui Arsenie Boca. Cea la care parintele Boca se ruga in temnita si despre care legenda spune ca disparea in mod misterios cand tortionarii intrau in celula. cruce arsenie boca1
O fotografie din 1947, de la resfintirea Bisericii Sfanta Treime, gasita de parintele Reit in arhiva Muzeului Junilor Scheieni, il infatiseaza pe Arsenie Boca in Scheii Brasovului, tinand in mana o cruce.
Scheienii stiu ca sfanta relicva se afla in biserica lor inca din 1923, cu un sfert de secol inainte de trecerea lui Arsenie Boca prin Brasov. Singurul care nu stie ce stiu enoriasii scheieni este chiar parohul Reit, doctor in cele sfinte, care vrea cu orice pret s-o prezinte drept apartinand lui Arsenie Boca. Desi recunoaste ca nu prea are probe; cand dezvaluia presei descoperirea, Reit declara cu jumatate de gura ca nu are acte care sa arata cum a aparut in biserica crucea, care in realitate n-a disparut niciodata de-acolo, cum vor acum descoperitorii sa ne faca sa credem. Tot ei au pus sa se inscriptioneze descoperirea cu textul Crucea Sfantului Arsenie Boca, cetificand in felul acesta facatura.Biserica Sf. Treime - Schei
Dupa lansarea pe piata brasoveana, crucea a facut deja valva pe care si-au dorit-o descoperitorii, doctorii Aurelian Reit si Liviu Pandele. Atrasi de publicitatea nemeritata in jurul unei descoperiri controversate din momentul anuntarii ei, enoriasi din toata tara au venit la Brasov sa vada si sa atinga minunea.
Unora nici macar nu le pasa daca crucea este sau nu a lui Arsenie Boca, si tocmai pe atitudinea asta se bazau si sfintii gasitori ai artefactului.
Protopopul Brasovului nu a dorit sa comenteze descoperirea, fara incuviintarea Arhiepiscopiei Sibiului, sub ascultarea careia se afla Protopopiatul Brasov. Purtatorul de cuvant al Mitropoliei Ardealului, preotul Constantin Necula, ii sfatuieste insa pe credinciosi sa se inchine doar Crucii lui Isus Hristos si nu celor indicate de diversi prelati. Mai ales ca Scheii Brasovului au cea mai veche traditie din Romania in mersul cu crucea.
Mitropolia promite si o ancheta serioasa la Brasov, care sa lamureasca toate detaliile tenebroase legate de descoperirea Crucii lui Arsenie Boca la Biserica Sfanta Treime. Din pricina suspiciunilor, insa, crucea nici macar nu este acum expusa in biserica. A fost depusa in altar si este scoasa din cand in cand pentru a le permite credinciosilor sa se inchine la ea.

Vifor Rotar

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.