Solicitarea, tot nesinceră, a bisericilor maghiare către Parlamentul României …și a „Iuropei”!

Solicitarea, tot nesinceră, a bisericilor maghiare către Parlamentul României …și a „Iuropei”!

0 303
Revenim la un eveniment care nu trebuie sa treaca fara a fi mai bine cunoscut. Episcopii bisericilor tradiţionale maghiare din Transilvania cer (!!) Parlamentelor României şi Ungariei, precum şi Parlamentului European ca 13 ianuarie să fie marcată drept Ziua Libertăţii Religioase. Aceștia au adoptat în acest sens un document, cu ocazia marcării,  la Turda, a 450 de ani de la proclamarea Edictului Libertăţii Religioase. (In paranteza fie spus, religiosii majoritari din Romania socotesc ziua de 13 ianuarie ca …ZI cu ghinion! Pai ce facem Nene…)

Noi, conducătorii cultelor evanghelice-luterane săseşti şi maghiare, reformate şi unitariene din Transilvania, propunem ca Parlamentul României să adopte o Rezoluţie Solemnă privind însemnătatea istorică a Edictului de la Turda emis de către Dieta Transilvaniei în anul 1568. ÎntrucâtEdictul de acum 450 de ani exprimă năzuinţa spre pacea interconfesională, iar convieţuirea naţiunilor coexistente din Transilvania este o realitate istorică importantă,(desi au fost uitati si”eliminati” tocmai ortodoxii majorotari in Ardeal !)  solicităm Parlamentului României să declare Edictul de la Turda ca fiind o valoare socială şi spirituală de importanţă fundamentală, şi să statueze data de 13 ianuarie ca Zi a Libertăţii Religioase. Solicitarea este adresată şi Parlamentului Ungariei şi Parlamentului European”, se arată în document. În 6 – 13 ianuarie 1568, la Turda, Dieta Transilvaniei a… proclamat (… doar prin lege!) toleranţa religioasă şi libertatea conştiinţei.

În Europa, măcinată de disputele interconfesionale, înţelepciunea (f. tirzie!) a Dietei Transilvaniei a făcut ca în locul exclusivismului violent şi al omogenităţii confesionale impuse prin forţă să triumfe libertatea şi diversitatea credinţelor. Edictul izvorât din ideile Reformei a garantat doar consolidarea protestantismului, dar a recunoscut… tacit şi existenţa altor confesiuni. Astfel, pe lângă religia romano-catolică, şi-au câştigat existenţa instituţională alte trei religii recepte, cea luterană, reformată şi unitariană. Ulterior, în spiritul Edictului de la Turda, au fost adoptate legi datorită cărora în… următoarele decenii s-a consfinţit şi existenţa credinţei ortodoxe ca religie tolerată, în sensul pozitiv al cuvântului… (Si acum,dupa atatea nadreotati doar pentru atat vreti ca ortodocsii sa va…aplaude?) 

În consecinţă, Transilvania a incercat,(dar n-a  devenit!)sa fie tărâmul libertăţii religioase şi al toleranţei interconfesionale, acordând refugiu celor persecutaţi şi alungaţi din alte ţări”, mai spun  la fel de indoielnic si …azi ,dupa 450 de ani, episcopii bisericilor tradiţionale maghiare din Transilvania. Cu un singur lucru n-au fosr de acord: cu exprimarea religioasa EGALA a ortodoxiei,religie a majoritatii romanilor,intr-o tzara crestina de la inceput!!

Prof.Deak Andrei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.